Domovina

P. Kovačević: Odgovor Radovanu Dobroniću. Pet ključnih činjenica o pozdravu Za Dom Spremni

Radovan Dobronić nije ni zasjeo na novu funkciju čelnika Vrhovnoga suda, a već je počeo, ničim izazvan, dijeliti hrvatsko društvo. Tako navodi da je pozdrav Za Dom Spremni sporan i da se jednostavno rečeno – ne smije nigdje i ni pod kakvim okolnostima tolerirati, vraćajući se na interpretaciju o ovom predmetu na poziciju drugog svjetskog rata i zaboravljajući ulogu ovog povika u Domovinskom ratu. Bezobrazluk suca Radovana je tim veći što ima dvostruke kriterije pa mu znakovlje komunističko-jugoslavenskih zlotvora i njihovog jednoumlja, ne smeta, naprotiv. Ne smeta našem Radovanu što su agresori u Domovinskom ratu ubijali civile sa crvenom petokrakom i kokardom na kapi. Ivica Marijačić u Hrvatskom tjedniku od 21.10.2021.g. ispravno zaključuje kada navodi, “..hrvatskim braniteljima i svim hrvatskim patriotima izbor Dobronića jasan je znak da su dobili još jednoga političkog protivnika čiji je um ostao zatočen u dogmama jugoslavenske histriografije…”. U nastavku prenosimo i odgovor “našem” Radovanu od strane Pere Kovačevića, koji objavljuje hkv.hr.

Ovu kolumnu pišem na traženje mojih prijatelja bojovnika HOS-a, a vezano za izjavu Radovana Dobronića, predsjednika Vrhovnog suda u svom današnjem nastupnom intervjuu za jedan dnevni list.

Dobronić je izjavio sljedeće: „poklič Za dom spremni nedopustiv je u bilo kojoj prilici. Ne može tu biti neka fluidna razlika poput one da je u nekim uvjetima taj poklič dopušten, a u nekim nije. Stvari su jasne: pod tim su pokličem ljudi bili ubijani bez ikakvog povoda i razloga , na temelju nepojmljivih kriterija koji ne mogu i ne smiju postojati. Tu nema nikakve dvojbe. To je civilizacijsko pitanje“, završava Dobronić.

Dobronić,
Slika: Radovan Dobronić dolazi sa Trgovačkog suda u Zagrebu, gdje je protiv njega pokrenut stegovni postupak zbog višegodišnjeg neispunjavanja norme.

Prvo se treba podsjetiti tko je Radovan Dobronić?

Radovan Dobronić se preko noći s najniže sudačke razine uspeo na sam vrh te hijerarhije. Ovog ljeta je tom, sada već bivšem sucu Trgovačkog suda predsjednik Zoran Milanović ponudio da bude njegov kandidat za predsjednika Vrhovnog suda. Dobronić je pristao i, nakon što ga je Sabor izabrao, ovog tjedna u ponedjeljak je prisegnuo.

Žalosna je da je predsjednik Vrhovnog suda donosi politička ili čak možda osobna pravno dvojbena stajališta na temelju poznatih ideoloških „floskula“ u cilju blaćenja HOS-a i Domovinskog rata.

HOS

Stoga sam pozvan pravno, činjenično, ustavnopravno i povijesno podučiti sudca Radovana Dobronića i javnost koja ga podržava jer kreće u nove napade na bojovnike HOS-a i HOS-ovo služeno znakovlje.

Pozvan sam ponovno podsjeti javnost i predsjednika Vrhovnog suda što sam govorio o zakonskim uporištima o HOS-u i njegovom znakovlju na Okruglom stolu HOS-a 2016. godine u Zagrebu:

1. Pokojna Vera Stanić i ja smo 1994. uspjeli uvjeriti predsjednika Tuđmana i ministra Šuška da se prizna status hrvatskog branitelja pripadnicima HOS-a;

2. Predsjednik Tuđman je 1. listopada 1991. donio zapovijed (koju ju sam ja napisao) da postrojbe HOS-a ulaze u sastav zapovjedništava zbornih područja OS RH;

3. Znakovlje postrojbi HOS-a službeno je odobrilo Ministarstvo obrane 1994. sukladno odredbama Službovnika OSRH o znakovlju postrojbi OSRH;

4. U Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji uvrstio sam pripadnike HOS-a (1996.);

5. Grb Udruga HOS-a odobrile su službe Grada Zagreba i uz privolu tadašnjeg Ministarstva uprave u vrijeme SDP-ove vlade.

Prema tome, nema mjesta za tvrdnje i insinuacije o refašizaciji hrvatskog društva.

Govoriti danas o znakovlju HOS-a iz Domovinskog rata, sa stajališta Drugog svjetskog rata, nije niti povijesno prihvatljivo.

Pozdrav ‘Za dom spremni’ doživio je Domovinskom ratu drugačiju sudbinu.

Taj je pozdrav u srpsko-četničko-crnogorskoj agresiji postao antifašistički! Naime, ta je agresija imala sva obilježja fašizma, uključivši strategiju ubijanja civila kao primarni cilj.

Agresori su u Domovinskom ratu ubijali civile sa crvenom petokrakom i kokardom na kapi (ta činjenica Dobronića očito ne smeta!?).

Povijest ne počinje i ne završava na Drugom svjetskom ratu. Barem ne za Hrvatsku, koja je stvorena i obranjena u Domovinskom ratu od srpsko-crnogorske fašističke agresije i to razdoblje bi se konačno trebalo vrednovati u povijesti.
U Domovinskom ratu tom ratu zauvijek je obranjena neovisna Hrvatska i za Hrvate i sve građane koji u njoj žive i vole je, nema važnijeg povijesnog razdoblja. Zato to razdoblje treba poštivati i objektivno vrednovati. Vrijeme je za lustraciju hrvatske povijesti, za sve pa i za pozdrav ‘Za dom spremni’.

Dobroniću, od pozdrava „Za dom spremni” četnicima se ledila krv u žilama u Domovinskom ratu, jel to možda pozadina izjave?. Očito je da bi mnogi rado zabranili ratni stijeg bojovnika HOS-a, službeno odobreni stijeg u Domovinskom ratu.

Pero Kovačević

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button