Povijest

Ministre Božinoviću, znakovlje HOS-a zakonito je znakovlje ratne postrojbe pobjedničke Hrvatske vojske

Ovu kolumnu pišem na traženje mojih prijatelja bojovnika HOS-a, a vezano za ponovno pokrenutu hajku i stigmatiziranje znakovlja HOS-a, ratne postrojbe pobjedničke Hrvatske vojske.

Pokrenuta je nova hajka

Hajku je ovaj put pokrenulo Ministarstvo unutarnjih poslova u sklopu javne rasprave o novom Zakonu o prekršajima .Naravno da su “lijevi” mediji i mnogi drugi jedva dočekali prigodu da se obračunaju sa HOS-ovcima, navodeći svoje ideološke i demagoške floskule i razloge, piše Pero Kovačević za direktno.hr.

Prema Prijedlogu novog Zakona o prekršajima kazna za “prekršaj počinjen isticanjem određenih simbola kojima se izražava ili potiče mržnja ili uzvikivanjem ili pjevanjem navedenog pozdrava”, premda se ne naglašava kojeg pozdrava, povećala bi se 23 puta i mogla bi iznositi od 700 čak do četiri tisuće eura.

Treba reći da u Hrvatskoj postoji jedna glasna manjina uz značajnu pomoć u medijima koja sustavno pokreće hajku i stigmatizira znakovlje HOS-a.

Slika: Što su dvostruka mjerila? Ova grobišta i žrtve izgleda nisu obuhvaćene novim prijedlogom zakona jer su ih počinili uvelike komunistički zlotvori čiji ideološki i krvni sljednici do dan danas vladaju Hrvatskom, a vrana vrani oči ne vadi?! Slika grobišta hrvatske vojske i civila drugog svjetskog rata. Kartu priredila Hrvatska družba povjesničara “Dr. Rudolf Horvat” Podaci za grobišta na području Hrvatske i BiH su preuzeti iz arhivskog gradiva (Hrvatski državni arhiv, fond 1944, Komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava RH) i dostupne literature. Osim grobišta, karta pokazuje lokacije logora i željezničkih postaja u Austriji s kojih su Hrvati izručivani Jugoslavenskoj armiji, a ucrtani su i transportni putevi i kretanja kolona Križnog puta / Izvor: komunistickizlocini net

Prisjetimo se da su tu hajku pokretali Radovan DobronićZoran Milanović, nevjerodostojni svjedok na haaskom sudu Žarko Puhovski i naravno svenazočni Milorad Pupovac i njegova SDSS-a.

Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda nije bio ni zasjeo na novu funkciju čelnika Vrhovnoga suda, a ničim izazvan, odmah je počeo dijeliti hrvatsko društvo. Tako je rekao da je pozdrav Za Dom Spremni sporan i da se jednostavno rečeno – ne smije nigdje i ni pod kakvim okolnostima tolerirati, vraćajući se na interpretaciju o ovom predmetu na poziciju drugog svjetskog rata i zaboravljajući ulogu ovog povika u Domovinskom ratu.

Zoran Milanović je tako držao da je sazrelo vrijeme da se on i njegovi obračunaju sa HOS-om. Zoran Milanović napustio je obilježavanje 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Maslenica ’93.”. Milanović je to učinio zbog nekoliko osoba u protokolu koje su nosile ratna znakovlja HOS-a na kojima je i pozdrav “Za dom spremni”. O svemu se telefonom čuo i s premijerom Plenkovićem, krenuo natrag u Zagreb, a kasnije objavio da je admiralu Robertu Hranju i i drugim časnicima zapovjedio da napuste protokol.

Pravni status HOS-a

Stoga sam pozvan pravno, činjenično, ustavnopravno i povijesno podučiti ministra Davora Božinovića, sve njih i javnost koja ga podržava i koji kreće u nove napade na bojovnike HOS-a i HOS-ovo služeno znakovlje.

Pozvan sam ponovno podsjetiti javnost što sam govorio o zakonskim uporištima o HOS-u i njegovom znakovlju na Okruglom stolu HOS-a 2016. godine u Zagrebu:

§ Pokojna Vera Stanić i ja smo 1994. uspjeli uvjeriti predsjednika Tuđmana i ministra Šuška da se prizna status hrvatskog branitelja pripadnicima HOS-a;

§ Predsjednik Tuđman je 1. listopada 1991. donio zapovijed (koju sam ja napisao) da postrojbe HOS-a ulaze u sastav zapovjedništava zbornih područja OS RH;

§ Znakovlje postrojbi HOS-a službeno je odobrilo Ministarstvo obrane 1994. sukladno odredbama Službenika OSRH o znakovlju postrojbi OSRH, kao što je odobravalo znakovlje svih drugih ratnih postrojbi Hrvatske vojske ;

§ U Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji uvrstio sam pripadnike HOS-a (1996.), a tako je i u važećem Zakonu;

§ Grb Udruga HOS-a , koji je istovjetan odobrenom znakovlju ratne postrojbe HOS-a su službe Grada Zagreba i uz privolu tadašnjeg Ministarstva uprave u vrijeme SDP-ove vlade.

Govoriti danas o znakovlju HOS-a iz Domovinskog rata, sa stajališta Drugog svjetskog rata, nije niti povijesno prihvatljivo. Pozdrav “Za dom spremni” doživio je Domovinskom ratu drugačiju sudbinu.

Taj je pozdrav u srpsko-četničko-crnogorskoj agresiji postao antifašistički! Naime, ta je agresija imala sva obilježja fašizma, uključivši strategiju ubijanja civila kao primarni cilj.

Agresori su u Domovinskom ratu ubijali civile sa crvenom petokrakom i kokardom na kapi (ta činjenica nositelje hajke očito ne smeta!?).

Povijest ne počinje i ne završava na Drugom svjetskom ratu. Barem ne za Hrvatsku, koja je stvorena i obranjena u Domovinskom ratu od srpsko-crnogorske fašističke agresije i to razdoblje bi se konačno trebalo vrednovati u povijesti.

U Domovinskom ratu, tom ratu zauvijek je obranjena neovisna Hrvatska i za Hrvate i sve građane koji u njoj žive i vole je, nema važnijeg povijesnog razdoblja. Zato to razdoblje treba poštivati i objektivno vrednovati. Vrijeme je za lustraciju hrvatske povijesti, za sve pa i za pozdrav “Za dom spremni”.

Od pozdrava “Za dom spremni” četnicima se ledila krv u žilama u Domovinskom ratu, možda je to pozadina svih hajki na ratno znakovlje HOS-a? Očito je da bi mnogi rado zabranili ratni stijeg bojovnika HOS-a, službeno odobreni stijeg u Domovinskom ratu.

Ministre Božinoviću, nadam se da vam je sad jasno da je znakovlje HOS-a zakonito znakovlje ratne postrojbe pobjedničke Hrvatske vojske.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button