Domovina

Zbog “pritisaka” otkazano predavanje Nenada Bakića

Hrvatska sekcija IEEE (Institut inženjera elektronike i elektrotehnike) najavila je predavanje Nenada Bakića u prostorijama FER-a o modeliranju epidemioloških vremenskih serija. Predavanje je trebalo biti održano 23.12.2021., ali je dva dana prije planiranog termina otkazano, što je na stranicama IEEE obrazloženo u dramatičnom priopćenju:

‘Predavanje “Izazovi epidemijskog modeliranja za pandemiju SARS-CoV-2”, koje se trebalo održati 23. 12. 2021. na FER-u, otkazuje se radi sustavnog pritiska na organizatore predavanja, ali i na FER kao instituciju koja samo ustupa svoj prostor za održavanje predavanja. Ovakav pritisak na slobodu iznošenja jednog matematičkog modela, koji se konačno mogao podvrći znanstvenoj i stručnoj raspravi i kritici, odraz je negativnog stanja društva i svijesti u kojem se nalazimo.

Zbog pritisaka otkazano predavanje Nenada Bakića 
www.crodex.net
Wikipedia

Važno je također za naglasiti da se FER nikada nije bavio cenzuriranjem ičijeg mišljenja niti je cenzurom uvjetovao ustupanje prostora za održavanje predavanja, vodeći se načelima pluralizma, slobode govora i dobrobiti sukoba mišljenja s ciljem razvoja društva.

Izražavajući nadu da će se ta svijest uskoro proširiti i na ostatak hrvatskoga društva, završavamo riječima dekana FER-a s nedavno održane svečane promocije magistara inženjera: “sveučilišta su oduvijek bila poprišta međusobnog oplemenjivanja, žive rasprave i stalnih propitivanja, razmjene mišljenja i argumenata”, priopćili su iz hrvatske sekcije Institut inženjera elektronike i elektrotehnike, prenosi paraf.hr.

Sve je naravno komentirao i Bakić:

– Pod UCJENAMA za podrške u nekim drugim stvarima, suprotno volji organizatora, je zabranjeno predavanje pod pritiskom nekih institucija koje tijekom cijele krize nisu napravile ni 1% analitike kakve su napravili njihovi ‘parnjaci’ diljem svijeta, a o epidemijskim modelima da ne govorimo.


PITANJE JE:

Zašto se te institucije BOJE prezentacije de facto jedinog epidemiološkog modela*, osim katastrofalno neuspješnog IHME (i onih nekoliko mehaničkih globalnih mehaničkih koje naravno nitko ne uzima za ozbiljno)?
Znači – ako HZJZ, IRB, PMF (ne kažem da su svi ovi pritiskali, samo neki od njih) nisu napravili baš ništa, u čemu jer problem da se jedan jako uspješan MATEMATIČKI model (vidite u komentaru) prezentira javnosti, pa i kritičarima, koji bi mogli postaviti svakakva pitanja i naučiti nešto.


Čega se boje? Je li problem u tome što je, po hrpi znanstvenika koji su organizirali huškačke grupe mržnje prema to što je (prema njima) ‘nadmašio ih trećerazredni matematičar’? Je li problem što im je najveći doseg bio S.U.K.O. model njihovog ideološkog vođe?
Zabranjeno predavanje će uskoro biti dostupno online i stoga će ga vidjeti daleko veći broj ljudi.

Ovo je velika greška pandemijskog marketinga, i prvi takav slučaj u povijesti hrvatskih sveučilišta – a problem je nastao jer netko želi prezentirati ono što stotine hrvataskih znanstvenika i vodeće institucije nisu bile u stanju napraviti, komentirao je Bakić.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button