Svijet

Pregled i procjene globalne ekonomske moći i promjena do 2036.g.

Svjetska ekonomija nastavlja rasti i do 2035.g. se očekuje udvostručenje svjetskog BDP-a. Međutim, poredak i odnosi će se znatno promijeniti. Kina bi do 2030.godine trebala preuzeti vodstvo u ukupnom poretku a predviđa se rast još jedne članice današnjeg BRICS-a. Pogledajte kretanje i procjene odnosa ekonomskih snaga država od 2006.g. do 2036!

Vizualizacija promjene globalne ekonomske moći

Dok oporavak nakon pandemije napreduje, globalno gospodarstvo očekuju velike promjene u nadolazećim desetljećima. Što je najvažnije, predviđa se kako će Kina prestići Sjedinjene Države i postati najveće gospodarstvo na svijetu.

Svjetsko gospodarsko središte odavno se seli iz Europe i Sjeverne Amerike u Aziju. Ovaj globalni pomak pokrenut je smanjenjem trgovinskih barijera i većom ekonomskom slobodom, što je privuklo izravna strana ulaganja (FDI). Još jedan glavni pokretački čimbenik bila su poboljšanja infrastrukture i komunikacija te općenito povećanje gospodarske složenosti u regiji, navodi u svojoj analizi visualcapitalist.com.

Pregled kretanja ekonomske moći 2006 – 2036

Izvor: visualcapitalist.com

Kada će Kina postati najveća ekonomska sila?

Očekuje se da će Kina nadmašiti SAD do 2030. godine. Oporavak SAD-a brži od očekivanog 2021. i borbe Kine pod politikom “Zero-COVID” odgodili su preuzimanje zemlje na prvo mjesto za oko dvije godine.

Kina je zadržala pozitivan rast BDP-a zahvaljujući stabilnosti koju osigurava domaća potražnja. To se pokazalo ključnim u održavanju gospodarskog rasta zemlje. Kineska fiskalna i gospodarska politika bila je usredotočena na to prije pandemije zbog straha od rastućih zapadnih trgovinskih ograničenja.

Indija se priprema za 3. mjesto na svijetu (što je pozadina)!?

Očekuje se da će Indija postati treća najveća zemlja u smislu BDP-a s predviđenih 10,8 trilijuna dolara 2031. godine.

Gledajući unatrag, Indija je imala BDP od samo 949 milijardi dolara u 2006. Brzo je napredovala do danas i indijski BDP se više nego utrostručio, dosegnuvši 3,1 bilijun dolara u 2022. Tijekom sljedećih 15 godina, očekuje se da će se ponovno utrostručiti. Što stoji iza ovog impresivnog rasta?

Za početak, gospodarstvo ove zemlje imalo je puno više prostora za poboljšanje nego druge države iz popisa najvećih. Demografija također ide u prilog zemlji. Dok srednja dob u mnogim zrelim gospodarstvima raste, Indija ima mladoliku radnu snagu. Zapravo, prosječna dob u Indiji je punih 20 godina niža od Japana, koji je trenutno treće najveće gospodarstvo.

Tijekom posljednjih 60 godina, uslužna industrija je procvjetala na oko 55% indijskog BDP-a. Telekomunikacije, softver i IT ostvaruju najveći dio prihoda u ovom sektoru. IT sama proizvodi 10% BDP-a zemlje. Velika indijska radna snaga koja je upućena u tehnologiju i govori engleski pokazala se privlačnom za međunarodne tvrtke kao što su Intel, Google, Meta, Microsoft, IBM i mnoge druge, dok domaća startup scena nastavlja cvjetati.

Indijska vlada također provodi “poticaje povezane s proizvodnjom” (tj. subvencije) za multinacionalne tvrtke koje žele diverzificirati svoju proizvodnju dalje od Kine. Ako se ovi poticaji pokažu uspješnima, više svjetskih solarnih panela i pametnih telefona proizvodit će se unutar granica Indije.

Kako će globalna ekonomija izgledati 2031.?

Do 2031. godine doći će do velikih promjena na ljestvici globalnih gospodarskih snaga.

Kao što smo već rekli: Kina će postati najveće svjetsko gospodarstvo u smislu BDP-a, a Indija će biti treće najveće svjetsko gospodarstvo. Pogledajmo i 10 vodećih gospodarstava do 2031.g.:

Slika: Procjene odnosa ekonomskih snaga prvih 10 država 2031.godine (u trilijunima dolara). Od prvih pet gospodarstava, tri se nalaze u Aziji: Kina, Indija i Japan⁠—jasna demonstracija kako se ekonomska moć pomiče prema velikim naseljenim središtima u Aziji. Foto: visualcapitalist.com

Europa će zadržati četiri zemlje u prvih 10: Njemačku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku i Italiju. Od Južne Amerike samo se Brazil pojavljuje u prvih 10.

Prema ovim projekcijama, Rusija se nalazi izvan prvih 10 2031. godine. Naravno, ostaje za vidjeti kako će oštre sankcije i globalna izolacija utjecati na gospodarsku putanju zemlje.

Sada je veliko pitanje. Je li neizbježno da Kina zauzme prvo mjesto u globalnoj ekonomiji kako predviđa ova prognoza? Istina je da ništa nije zajamčeno. Druge projekcije su modelirale razumne alternativne scenarije za kinesko gospodarstvo. Dužnička kriza, međunarodna izolacija ili smanjenje broja stanovnika mogli bi zadržati kinesko gospodarstvo na drugom mjestu dulje od očekivanog.

Rusija
Slika: “Isporuke ruske nafte Kini i Indiji primjetno rastu”, ..a drugi kupci su sami sebe sankcionirali ili uveli sankcije.., rekao je Putin u video nedavnom streamu na poslovnom samitu BRICS-a – više ovdje / Foto: arhiva

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
visualcapitalist.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button