Gospodarstvo

Rusija pronalazi nove kupce za svoju naftu

Vladimir Putin kaže da je trgovina Rusije sa Kinom, Indijom, Brazilom i Južnom Afrikom skočila za 38% zbog sankcija i rata u Ukrajini. To je pomoglo da se nadoknadi pad trgovine s Europom. Početkom godine Rusija je otprilike dvije trećine svoje sirove nafte poslala u Europu, ali sada otprilike polovinu šalje u Aziju.

“Isporuke ruske nafte Kini i Indiji primjetno rastu”, rekao je Putin u video streamu na poslovnom samitu BRICS-a, te dodao kako je trgovina s Kinom, Indijom, Brazilom i Južnom Afrikom skočila za 38 posto u prva tri mjeseca ove godine.

Rusija
Slika: “Isporuke ruske nafte Kini i Indiji primjetno rastu”, ..a drugi kupci su sami sebe sankcionirali ili uveli sankcije.., rekao je Putin u video streamu na poslovnom samitu BRICS-a / Foto: snimka zaslona YouTube izvor

Obim trgovine sa te četiri zemlje — koje zajedno sa Rusijom čine takozvane zemlje BRICS-a — iznosio je 45 milijardi dolara u tom razdoblju, rekao je on, a Indija je kupila preko 40 milijuna barela ruske sirove nafte od početka rata, više nego u cijeloj 2021.

To je pomoglo da se nadoknadi pad trgovine s Europom, koja postepeno uvodi djelomični embargo na naftu i traži alternative ruskom prirodnom plinu.

Kina i Indija povećale su kupovinu snižene ruske sirove nafte otkako je počeo rat u Ukrajini, dok su drugi kupci sami sebe sankcionirali ili uveli sankcije protiv trgovine s Moskvom, navodi businessinsider.com.

Slika: Pregled 10 najvećih morskih luka u Europi i svijetu, prema količinama uvoza ruske sirove nafte u prvih 100 dana invazije na Ukrajinu / Foto: visualcapitalist.com

Izvori su za Bloomberg u svibnju rekli kako je Indija pokušala kupiti rusku naftu po jeftinoj cijeni od oko 70 dolara po barelu — što je u to vrijeme predstavljalo popust od više od 35%.

Početkom godine Rusija je otprilike dvije trećine svoje sirove nafte poslala u Europu, ali sada otprilike polovinu šalje u Aziju, rekao je izvršni direktor Gazproma Aleksandar Djukov, prenosi Bloomberg.

I dok su SAD zabranile uvoz ruske energije u ožujku, Wall Street Journal je objavio kako su bareli za koje se vjeruje da su djelimično pomiješani s ruskom sirovom naftom stigli u New York i New Jersey prošlog mjeseca. Ti tereti su vjerovatno dolazili iz Indije, gdje su zalihe rafinirane i pomiješane kako bi se prikrilo njihovo porijeklo.

Slika: Pregled 10 najvećih morskih luka u Europi po masi uvoza ruskih naftnih derivata u prvih 100 dana invazije na Ukrajinu / Foto: visualcapitalist.com

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button