Vjera

Znate li koja je moć medalje svetog Benedikta?

Svjedočimo da Europu i druge kontinente zapadnjačke kulture – koja je utemeljena na kršćanstvu i njime vrijednosno prodahnuta – sve više obuzima dekadencija očitovana u otpadu od vjere, odnosno napuštanju kršćanstva. Vjernici sa svojim svjetonazorom potisnuti su na društvenu marginu, zabranjuju se kršćanski simboli, pale i oskvrnjuju crkve. Čini se da Europa biva prepuštenom struji agresivnoga sekularizma i permisivnoga liberalizma te se našla, kao što reče suvremeni britanski konzervativni filozof Roger Scruton, ″nizvodno od kršćanstva″.

Uputno je podsjetiti da je nakladna kuća Verbum objavila 2019. knjigu Roda Drehlera naslovljenu ʺBenediktova opcijaʺ s podnaslovom, koji ujedno može i treba biti nadnaslov, ʺStrategija za kršćane u postkršćanskom svijetuʺ. Za nju su mnogi rekli da je ″najdiskutiranija i najvažnija vjerska knjiga desetljeća″. Namijenjena je svim kršćanima koji mogu i znaju čitati znakove vremena. Upozorava nas da nam ne će pomoći ni lažni optimizam ni fatalističko očajavanje, nego da jedino vjera, nada i ljubav utjelovljene u obnovljenoj Crkvi mogu poduprijeti vjernike u izazovima, krizama i pritiscima koji nas očekuju. Rod Drehler ističe da jeput u budućnost zapravo put iz prošlosti – onaj svetoga Benedikta.

Svetkovina medalje svetog Benedikta priznata je od strane Katoličke crkve kao zavjet velike snage, posebno za one koji traže ozdravljenje od bolesti i izbavljenje od demonskih utjecaja, piše Aleteia.org.

Kao i kod svakog zavjetnog simbola, moć medalje svetog Benedikta ne leži u njezinoj ljepoti ili možda u molitvi ugraviranoj na njoj, već se zasluge mogu pripisati Isusu Kristu, učinkovitim molitvama svetog Benedikta, blagoslovu Crkve i vjeri te izloženosti osobe pomoću medalje. Oni ne hodaju u praznovjerju nego u vjeri, poput okrvavljene žene koja je vjerovala kako joj ozdravljenje može doći kroz puki dodir kićanke Kristova plašta ili kao oni koji su ozdravili i bili oslobođeni demona kroz kontakt s tkaninom svetoga Pavla.

Medalja sv. Benedikta

Medalja svetog Benedikta pokrivena je sprijeda i straga slikama te neobičnim nizom slova. Na prednjoj strani, veliki opat i osnivač zapadnog monaštva je prikazan u središtu. U desnoj ruci drži križ, koji predstavlja spasonosnu snagu Krista. U lijevoj ruci pokazuje knjigu Sveto pravilo, koju njegovi duhovni potomci slijede čak do modernih vremena, a koja simbolizira benediktinsko djelovanje kroz molitvu i evangelizaciju tijekom stoljeća.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button