Izbor uredništva

Objavljen tajni razgovor Macrona i Putina prije rata

FRANCUSKI državni TV kanal France 2 emitirao je jučer dokumentarac u kojem se prikazuje tajni razgovor Vladimira Putina i Emmanuela Macrona četiri dana prije ruske invazije na Ukrajinu. U razgovoru Putin Macronu govori da će “radije igrati hokej na ledu nego donijeti odluku hoće li se sastati s Joeom Bidenom oko izbjegavanja rata”, navodi Telegraph.

“Vladimire, prvo jedna stvar”, čuje se Macron kako govori na početku razgovora, koji se vodio ujutro 20. veljače. “Slušaj, Emmanuel”, presijeca ruski vođa. Obojica muškaraca koriste neformalni oblik “ti” dok se obraćaju jedan drugome.

Ovako je tekao razgovor

Macron: Želio bih da mi prvo daš svoju procjenu situacije i možda sasvim izravno, kao što je naša navika, da mi kažeš koje su tvoje namjere.

Putin: Što da kažem? I sam vidiš što se događa. Zelenskij ti laže. Naš dragi kolega gospodin Zelenskij ne čini ništa da se drži Minskog sporazuma

“Smeće”, može se čuti kako uzvikuje utjecajni elizejski diplomatski savjetnik Macrona Emmanuel Bonne.

Macron: Ne znam je li tvoj pravni savjetnik naučio pravo! Što se mene tiče, samo gledam što pravno piše i pokušavam se toga držati. Ne znam koji bi ti pravni savjetnik mogao reći da u suverenoj zemlji zakone predlažu separatisti, a ne demokratski izabrane vlasti.

Putin: To nije demokratski izabrana vlada. Oni su stekli vlast krvavim državnim udarom. Ljudi su živi spaljeni. Bilo je to krvoproliće. A Zelenskij je jedan od krivaca.

Macron: Ali nije nas briga za njihove prijedloge. Tražit ću od Zelenskog da smiri sve, i u vojsci i na društvenim mrežama. Nemoj popustiti provokacijama bilo kakve vrste u sljedećim danima.

Poziv završava tako što Macron predlaže Putinu da održi summit s Bidenom, američkim predsjednikom. “Da budem iskren, htio sam ići igrati hokej na ledu. Evo razgovaram s tobom iz sportske dvorane prije početka treninga. Ali prvo ću razgovarati sa svojim savjetnicima”, odgovara Putin.

Macron odgovara: “Hvala ti u svakom slučaju, Vladimire. Ostat ćemo u kontaktu. Kad bude nešto, nazovime.”

Razgovor sa Zelenskim na dan invazije

U dokumentarcu je objavljen i prvi razgovor Macrona i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog 24. veljače, na dan invazije.

Zelenskij: Sada su u Kijevu. Oni se bore u Kijevu.

Macron: Stigli su sa specijalnim snagama i helikopterima ili…?

Zelenskij: Da, avioni i helikopteri, sve. Vidimo to u medijima, vidimo svugdje, puno ih je…

Macron: Imate li pojma koliko je civila već ubijeno?

Zelenskij: Ne, tisuće…

Macron: A što je s vama, jeste li na sigurnom?

Zelenskij: Mislim da da.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
priznajem.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button