Ljepota i zdravlje

U spreju za nos lijek koji zaustavlja koronu?

Australski istraživači provode ispitivanja na spreju za nos koji se bazira na razrjeđivačima krvi, kako bi utvrdili može li pružiti zaštitu od covida-19, piše BBC, a prenosi priznajem hr.

Sprej za nos na kojem se provode istraživanja sadrži jeftini lijek heparin koji bi trebao neutralizirati protein šiljka koronavirusa. Za sada su istraživanja pokazala da nakon što se sprej naprska u nos osoba više nije zarazna.

Pokusna će istraživanja biti dovršena sredinom 2022. godine. Ako se pokaže učinkovitim, ovaj bi sprej mogao postati jedna od mjera suzbijanja zaraze, uz cjepivo i ostale mjere. Istraživači se nadaju da bi ovaj sprej mogao uvelike pridonijeti zaustavljanju širenja virusa.

Lijek se zadržava u nosu

Sprej se može koristiti “bilo gdje u javnosti u napućenim situacijama”, rekao je glavni istraživač prof. Don Campbell.

“Za ljude poput mene koji se boje covida, ideja da bi se mogao našpricati prije nego što odem u kupovinu ili na nogomet činit će me mnogo manje tjeskobnim. To je alat koji mi daje kontrolu”, dodaje.

Iako se na globalnoj razini u borbi protiv covida testiraju i drugi sprejevi za nos, ovo je prvi koji koristi heparin – lako dostupan lijek koji se daje osobama s poremećajima zgrušavanja. Kada se udiše, heparin ne ulazi u krvotok, već se zadržava u nosu s ciljem da se virus zakači za njega umjesto za stanice organizma, prenosi Magazin.hr

Profesor već koristio sprej na sebi

Vlada australske savezne države Viktorije financirala je prvo istraživanje na ljudima u 400 domova pogođenih COVID-om, počevši od veljače sljedeće godine. Ljudi će sprej uštrcavati dva do tri puta dnevno kako bi vidjeli djeluje li na sprječavanju prijenosa u kućanstvu sa zaraženih na nezaražene osobe.

“Jedna od divnih stvari kod heparina je što je već dostupan na tržištu i odobren je za drugu namjenu, ne zahtijeva hlađenje i može se pohraniti u plastične bočice tako da se može distribuirati vrlo široko i učinkovito”, rekla je prof. Michelle McIntosh, jedna od znanstvenica koja radi na istraživanju.

Profesor Campbell je rekao da je već koristio sprej na sebi i da dosad nije imao nuspojava. “Koristim ga 20 mjeseci i nos mi nije otpao i nisam iskrvario do smrti. Vrlo smo uvjereni da će uspjeti”, rekao je.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button