Gospodarstvo

Kontroverzni Pavao Vujnovac preuzima Fortenovu, poznato i koliko bi je mogao platiti!?

Danas je Fortenova Group TopCo B.V., nizozemska holding kompanija i krovni vlasnik Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj i regiji, najavila promjenu vlasničke strukture – sankcionirane ruske banke izlaze iz vlasništva, a novi većinski vlasnik bit će tvtka Open Pass pod kontrolom kontroverznog poduzetnika Pavla Vujnovca.

”Nova vlasnička struktura spriječit će nanošenje daljnje financijske štete i stvaranje operativnih poteškoća u poslovanju, a koje su do sada bile rezultat sudjelovanja sankcioniranih suvlasnika u vlasništvu kompanije”, priopćeno je iz Fortenove.

Što se zapravo dogodilo?

Krovna nizozemska holding kompanija objavila je da je postignut dogovor s kompanijom Open Pass Ltd., najvećim nesankcioniranim dioničarom (imateljem depozitarnih potvrda u Fortenova STAK-u) Fortenova grupe, koji bi trebao rezultirati novom vlasničkom strukturom u kojoj više neće biti sankcioniranih suvlasnika. Open Pass je tvrtka pod kontrolom Pavla Vujnovca.

Dogovor se odnosi na prodaju i prijenos 100 posto udjela koji Fortenova Group TopCo B.V. drži u kompaniji Fortenova Group MidCo B.V. na novoosnovanu nizozemsku korporativnu strukturu, a ona se sastoji od nizozemske zaklade Iter STAK Stichting i nizozemskog društva Iter BidCo B.V., za iznos koji ukupno može dosegnuti do 660 milijuna eura.

Od tog iznosa, pola milijarde eura kupci plaćaju bezuvjetno na zaključenju transakcije, a isplata preostalih do 160 milijuna eura vezana je uz postizanje ugovorom preciziranih financijskih ciljeva Fortenova grupe, koje bi upravo ova transakcija trebala omogućiti.

Tvrtka Open Pass, koja stoji iza preuzimanja Fortenova grupe, osnovana je na Malti, u svibnju 2020. godine, a jedini vlasnik te tvrtke je tvrtka Gain Alliance, također iz Malte. U vlasništvu je Pavla Vujnovca, koji ima većinski udio, te Damira Spudića i te bivšeg obavještajca Josipa Jurčevića. Tvrtka Gain Alliance osnovana je istog dana kada i Open Pass, 11. svibnja 2020. godine, u Malti, a te dvije tvrtke nalaze se na istoj adresi u gradu Sliemi.

Protiv tvrtke Open Pass u Malti se od kolovoza ove godine vodi sudski postupak po privatnoj tužbi koji je pokrenuo Mihail Mohovikov, opunomoćenik ruske tvrtke SBK ART, registrirane u Rusiji, a koja se nalazi pod sankcijama. Naime, preko tvrtke SBK ART ruska Sberbank drži 42.5 posto vlasništva u Fortenova grupi. 

Tužba u kojoj se spominju Vujnovac, Spudić, Jurčević te čelnik Fortenove Fabris Peruško pokrenuta je u Malti, i to za zlouporabu položaja te iznudu s krajnjim ciljem preuzimanja Fortenova grupe i teška je, kako piše Malta Today, 40 milijuna eura.

Pavao Vujnovac trenutno je najmoćniji čovjek u Hrvatskoj, njegove tvrtke su ključne u hrvatskoj energetici, a odnedavno proširio je svoje poslovanje i utjecaj na niz drugih gospodarskih područja, od trgovine i prometa do hotelijerstva a sve je to uspio za samo 15 godina. 

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button