Gospodarstvo

N. Vidaković: Izlaskom iz Fortenove Hrvatska gubi vlasništvo nad zemljom i vodom!

U posljednja tri mjeseca u našoj zemlji dogodio potpuni slom ekonomskog modela koji smo imali. Kad nešto kupite, ne kupite to da biste gurali tuđe već da biste gurali svoje. Fortenova ima u koncesiji najbolju vodu na svijetu. Ovo su samo neki od navoda ovog ekonomskog stručnjaka koji “bez dlake na jeziku” objašnjava što za Hrvatsku znači u stvarnosti prodaja Fortenove.

Fortenova grupa ide u prodaju. Otvoren je međunarodni proces ispitivanja interesa potencijalnih investitora. Unatoč dobrim poslovnim rezultatima, otežano je poslovanje i refinanciranje duga, i to zbog sankcija pod kojima su ruske banke, VTB i Sberbank, inače suvlasnici 49,9 posto Fortenova grupe. Završetak cijelog procesa ne očekuje se prije rujna, a kakav je interes ulagača, znat će se za šest tjedana.

O tome što prodaja Fortenove, iako je u pitanju privatna kompanija, znači za Hrvatsku u Studiju 4 HRT-a govorio je Neven Vidaković, ekonomski stručnjak za trgovanje dionicama na domaćim i međunarodnim burzama.

Slika: Još nedavno smo prenijeli komentar ovog stručnjaka koji je nedvosmisleno pojasnio kako Fortenova: 1) kontinuirano generira gubitke, 2) ima probleme sa insolventnosti, 3) kontinuirano gubi i tržišni udio, a 4) kompanija je i prezadužena. Sva ona priča o tome što je Ivica Todorić loše radio u Agrokoru, Fabris Peruško to radi tisuću puta gore od Todorića. Dobro je rekao odvjetnik Anto Nobilo. Vrlo brzo ćemo imati aferu Agrokor dva, odnosno aferu Fortenova. Kako oni posluju nije normalno / više ovdje

Slom dosadašnjeg poslovnog modela upravljanja gospodarstvom Hrvatske

– Tu treba gledati dva segmenta. Evo baš smo odgledali reportažu o tome kako Španjolska nema vode. Podsjećam da Fortenova ima u koncesiji najbolju vodu na svijetu. Ovim izlaskom Hrvata iz vlasništva Fortenove doslovno gubimo vlasništvo nad našom zemljom i vodom, poručio je Vidaković.

Objasnio je na primjeru što to znači.

– Zamislite ovu konstrukciju gdje Danska proizvodi previše prasića, jednostavno ne može to apsorbirati. Da Danci kupe ovo, oni bi svoje prasiće mogli staviti u PIK Vrbovec i svoju robu tako nama plasirati nauštrb naših domaćih proizvođača, kaže ekonomski stručnjak.

Smatra da se u posljednja tri mjeseca u našoj zemlji dogodio potpuni slom ekonomskog modela koji smo imali.     

Kad uđemo u euro bajke

– Na drugoj strani moramo kristalno jasno reći što se dogodilo u zadnja tri mjeseca u ovoj državi – vi ustvari imate potpuni slom ekonomskog modela do sada. Rečeno je:

  • kada uđemo u euro, imat ćemo super stope rasta – nemamo;
  • rečeno je da ćemo kad uđemo u EU imati super stope rasta – nemamo;
  • Euro nam nije smanjio kamatne stope;
  • euro nam nije donio bolji životni standard, i
  • nije nas ni od čega zaštitio.

Pri tome su dva ključna poduzeća u ovoj državi priznala da ne mogu poslovati – HEP i Fortenova. HEP ide u hitnu dokapitalizaciju zbog gubitaka. I nakon svega toga mi ćemo opet slušati priče kako je sve fenomenalno, ustvrdio je Vidaković. 

Slika: “Umjesto da isiše HEP-u 2 milijarde eura, Vlada je za taj iznos mogla sagraditi hidroelektranu ili nuklearnu elektranu. Tako bismo osigurali jeftinu struju za sljedećih 10 godina. HEP-u trenutno trebaju 2 milijarde eura da bi pokrio gubitke. Cijenu trenutačno jeftine struje Hrvati će osjećati sljedećih 10 godina jer ćemo nakon vladinih mjera morati plaćati značajno veću cijenu struje i veće kamate na državni dug. HEP je devastiran.” Nedavni je komentar ovog analitičara… / više ovdje  / Foto arhiva

Što se dobiva kupovinom Fortenove?

Završetak cijelog procesa ne očekuje se prije rujna, a kakav je interes ulagača, znat će se za 6 tjedana. Što oni s kupnjom kompanije dobivaju u svoje vlasništvo?

  • Dobivate vodu,
  • dobivate zemljište,
  • dobivate tržište od 15 milijuna ljudi,
  • dobivate distributivni lanac za svoje proizvode, ovo je san za poželjeti, smatra Vidaković.

U kakav će to položaj staviti domaće dobavljače?

– Koliko god smo u prošlosti slušali da Todorić nije plaćao dobavljače, ne treba zaboraviti da je on možda plaćao kasnije ali je ipak plaćao. Udio hrvatskih dobavljača u Fortenovi je značajno smanjen. Znači, odlaskom Todorića Hrvati su već izgubili dio tržišta. Da strani lanac preuzme Fortenovu, mi bi izgubili još više. Tko nam onda ostaje od domaćih distributera u Hrvatskom vlasništvu? Jer kad nešto kupite, ne kupite to da biste gurali tuđe već da biste gurali svoje. To je poslovna logika upozorava ekonomski stručnjak.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button