Domovina

LOVRINOVIĆ: HEP je previše važna firma da bi se utjecaj na upravljanje prepustio u toj mjeri osuđenoj kriminalnoj organizaciji.

POTAPANJE HEP-a! Zašto Vlada nije subvencionirala ograničenje cijena plina građanima izravno iz državnog proračuna, nego je tu razliku u cijeni prevalila na HEP?

Njemačka je tako napravila. Zašto onda baš na HEP?

Zato što se time htjelo ostvariti dva cilja:

1) smanjiti strah građana od podivljalog rasta cijena plina i time mjesečnih računa te tako zaraditi političke bodove

2) dovesti HEP u poziciju gubitaša koji može biti tada pogodan za privatizaciju dobro poznatim modelom “traženja strateškog partnera”.

U 2021.g. HEP je ostvario neto dobit od milijardu kuna, a u prvoj polovici 2022.g. situacija se dramatično okrenula pa je samo u prvom polugodištu ostvario gubitak 1,1 milijardu kuna. Pošto izvještaj za 2022.g nije još objavljen vjerojatno će biti između 2 i 2,5 milijarid kuna.

A tada će se otvoriti ključna pitanja o tme kako riješiti gubitke i spasiti HEP.

Oko HEP-a već godinama kruže “lešinari” nastojeći zgrabiti tu još jedinu preostalu zlatnu koku i sigurno će kopati i rukama i nogama da ga “spašavaju” od gubitaka i “propasti”.

Taj gubitak Vlada može pokriti na dva načina i u oba ćemo ceh platiti mi građani. Prvi je da od prikupljenog novca od narodnih obveznica pokrije gubitak a drugi je da povećaju cijenu struje. Ovaj drugi scenarij nije realan jer se HDZ priprema za izbore. Vjerojatnije će to biti kombinacija osrednjeg rasta cijena struje i pokrivanje gubitaka iz proračuna.

Podosta toga bi trebalo razjasniti javnosti u vezi HEP-a

Od toga zašto je uvezao struje u 2021.g. preko 3,5 milijardi kuna? Zašto nije na vrijeme krenuo u izgradnju obnovljivih izvora el. energije i time smanjivao uvoznu ovisnost? Kako i od koga se kupuje struja i po kojim cijenama? Koliki je obujam političkog klijentelizma itd.

HEP je previše važna firma da bi se utjecaj na upravljanje prepustio u toj mjeri osuđenoj kriminalnoj organizaciji.

Subvencioniranje cijena plina ne smije postati razlogom njegove moguće privatizacije, a to je realna opasnost ove pomahnitale Vlade.

Izvor: Ivan Lovrinović

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button