Gospodarstvo

KAMATE I INFLACIJA ĆE JOŠ VIŠE RASTI

A prisjetimo se kako su nam lagali do prije samo par mjeseci i tjedana da će kamate padati zbog uvođenja eura, a također i inflacija.

Slobodna novčana sredstva na računima banaka dostigla su na kraju 2022.g. do sada nezabilježeni iznos od čak 104 milijarde kuna. Rekli bismo ne znaju kud će s novcima.

S druge strane, ukupni krediti banaka poduzećima u isto vrijeme su iznosili također 104 mlrd kuna. Dakle, ogroman novac je imobiliziran i stoji.

Zašto banke drže toliki novac kod sebe umjesto da ga plasiraju? Zašto ga ne plasiraju?

Kada tako ogromna količina novca “spava” na računima banaka onda to govori da gospodarstvo stagnira, rizici rastu i bankari radije novac drže kod sebe. To najavljuje recesiju koja je već počela. Još je čudnija pojava da kamate na kredite rastu iako banke imaju sve više slobodnog novca?

A prisjetimo se kako su nam lagali do prije samo par mjeseci i tjedana da će kamate padati zbog uvođenja eura, a također i inflacija.

Na to sam jasno upozoravao ali su moj glas blokirali gdje god su sitgli.

A kamate i inflacija će nastaviti rasti – i to još više. Neće ih moći zaustaviti nikakve bijele knjige, aplikacije Vlade o kretanju cijena po trgovačkim centrima, prijetnje ili odredi inspektora.

Izvor: Ivan lovrinović

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button