Gospodarstvo

“Vlada je nekom pomogla? Kao da nekome kažete pređi s metadona i na heroin”

Ekonomist Neven Vidaković komentirao, gubitak HEP-ovog investicijskog kapaciteta, narodne obveznice koje su ponuđene hrvatskim građanima, krajnje destruktivnu politiku Europske središnje banke pod vodstvom C. Lagarde, kako Njemačka želi uništiti stočni fond Europe, ali i krizi u kojoj se Europa našla i utjecaj na Ukrajinu.

Upitan kakvo je bilo trgovanje na financijskim tržištima danas, Vidaković je kazao:

“Danas je jedan od onih dana kada dođete na posao i ne treba se ništa dogoditi, a dogodi se sve i sve postane jasno. Dvije stvari su izrazito značajne.

  • Prvo, vezano za Zelenskog, cijena pšenice je pala 10 posto u zadnjih par dana, a
  • cijena nafte će otići gore sve je očiglednije.

To je ključ svega. Ako netko misli da se u Ukrajini vodi nekakav rat za Ukrajinu, to je sad kristalno jasno da se vodi obračun velikih igrača na malom prostoru. Jer što Ukrajina ima? Ima žito. Pad cijena žita znači slabiju strukturu Ukrajine, a rast cijena nafte automatski znači nastavak inflacije, posebno u Europi. Ne toliko u SAD-u jer ima svoju inflaciju, a za Kinu je potpuno neutralno jer plati Rusima koliko želi.”, navodi N1.

Snimka: Neven Vidaković kod N1, uvijek jasan, razumljiv svakome, izravan i bez rukavica, jedan je od komentara njegovog izlaganja!

“Njemačka odlučila uništiti stočni fond”

Na pitanje hoće li pad cijena žita donijeti nešto dobro za cijene hrane, Vidaković je istaknuo da cijene hrane ne mogu padati jer to nije u interesu.

“Ako ste nešto prodali za 10, zašto biste sad prodavali za 9? Cijene jedino mogu prestati rasti. Što se tiče energenata, cijena nafte je nepromijenjena već 6 mjeseci, problem je što sad pritisak počinje ključati da cijene odu gore. Pad cijena žitarica se događa zbog manipulacija hedge fondova, ali još i više jer je Njemačka odlučila uništiti stočni fond u Europi da bi unaprijedila svoje proizvođače”, rekao je Novaković, a potom je pojasnio i na koji način je Njemačka odlučila uništiti stočni fond.

“Prije 2 godine je pustila sve svoje robne rezerve i jamčila cijenu otkupa svojim proizvođačima. To je dovelo do kolapsa cijena svinjetine. Sad kad je stočni fond uništen, sada je cijena svinjetine udvostručena u zadnjih par mjeseci i nastavit će rasti. Sada imate paradoks da će cijena žitarica pasti, a cijena mesa naglo otići gore, što je sve samo po sebi inflatorno”, objasnio je Vidaković.

Slika: HEP je trajno oštećen jer više nema investicijskih kapaciteta da napravi novu elektranu, a morati će dići cijene struje vrlo brzo, možda i dvostruko! / Foto: arhiva

“Stanje u najmanju ruku zabrinjavajuće”

Ekstremno problematičnim smatra što je danas po prvi put u 10 godina njemačka dvogodišnja obveznica probila 3 posto.

“Na tržištu je kristalno jasno da je stanje u najmanju ruku zabrinjavajuće. Inflacija je jako velika, svim sudionicima je jasno da smo ušli u stagflaciju i da novac mora poskupjeti”, tvrdi Vidaković.

Podsjetio je da se do prije godinu dana Njemačka mogla zadužiti za -0,8 posto.

“Sad će se morati zadužiti za preko 3 posto. Dakle, Njemačkoj je narasla kamatna stopa za 4 posto. Ono što su prvo izdali po minus, sada moraju po plus i plaćati puno veće kamate. To će se događati i nama i u tom svjetlu treba gledati ove narodne obveznice”, dodao je.

Na pitanje zašto su se sad izdale narodne obveznice i zašto su prvi put građani dobili prioritet prije velikih investitora, Vidaković odgovara:

“Zato što ministar više nema kome prodati laž. Domaće banke mu na dvije godine neće dati ispod 4 posto, međunarodni investitori neće ispod 4,5 posto i nema odakle doći do novca za refinanciranje obveznica.”

“HEP će morati dići cijene struje da bi preživio”

Smatra da su mjere monetarne politike destruktivne, a kritičan je i prema fiskalnim.

“Pogledajte samo HEP, ministar se hvali da je trošak njegovih mjera 900 milijuna eura. Ne želim reći ‘s čim se budala hvali, pametan se stidi’ jer to nije primjereno”, rekao je Vidaković.

Ukazuje da te subvencije za jeftiniju struju za sve plaća HEP, zbog čega će imati gubitke između 6 i 10 milijardi kuna.

“Što će se dogoditi kada HEP kupuje po 10, a prodaje po 8? Što će morati napraviti kada mjere prestanu? HEP će morati dići cijene struje da bi preživio. Umjesto da se:

  • napravila razvojna politika i da se
  • pomoglo onima koji primaju socijalnu pomoć, da se
  • ostalima reklo da moraju izdržati 3 do 6 mjeseci, a tih
  • 900 milijuna eura da uložilo u proizvodnju nove struje.

Ovako je HEP trajno oštećen jer više nema investicijskih kapaciteta da napravi novu elektranu i rezultirat će sa sigurno dvostruko većom strujom vrlo brzo. Ta priča Vlada je nekom pomogla… To je doslovno kao da nekome kažete skini se s metadona i pređi na heroin. HEP je trajno izgubio investicijski kapacitet.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
N1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button