Gospodarstvo

Vuk Vuković: ‘Recesija nam gotovo sigurno dolazi’

Gotovo sigurno nam dolazi recesija, smatra ugledni ekonomist Vuk Vuković ističući prošlotjedni potez američke središnje banke – odnosno sustava federalnih rezervi (FED) – koji je zbog inflacije podignuo kamatnu stopu na najveću razinu u posljednjih 30 godina. To je bilo treći put da FED podiže kamatnu stopu od ožujka, a očekuju se daljnje intervencije američkog regulatora.

“Prošli tjedan, kao reakcija na veću nego očekivanu inflaciju, američki FED digao je referentnu kamatnu stopu na 1,75 posto, a već idući mjesec ona će biti na 2,5 posto. Do kraja godine očekivanja su da bude oko 3,5 posto”, napisao je Vuković na Facebooku te nastavio:

“Paralelno, povrati na američke desetogodišnje obveznice su 3,2 posto, što znači da za svako novo zaduživanje američka država plaća kamatu od 3,2 posto.”

‘Recesija – sigurno, stagflacija – izvjesno’

Vuković je naglasio kako je slična situacija s brojnim drugim državama naglasivši kako je Europska središnja banka (ECB) prošlog tjedna održala izvanredni sastanak zato što je prinos na talijanske obveznice skočio preko 4 posto.

“Ako je referentna stopa Feda preko 3 posto, i ako se države zadužuju za preko 3 posto, koliko će biti kamate građanima za stambene kredite? Ili firmama za investicijske projekte? 5 posto? 6 posto? Još veće”, zapitao se Vuković.

“Kad troškovi zaduživanja rastu, pada potrošnja i padaju investicije. S time da ti troškovi rastu dok građanima dramatično pada raspoloživi dohodak zbog inflacije. Recesija? Sigurno. Stagflacija (pad gospodarskog rasta uz istovremenu inflaciju)? Izvjesno”, istaknuo je te zaključio: “Što čeka Hrvatsku? Prilično dobra sezona, a nakon toga polako prelijevanje posljedica sa svjetskih tržišta.” napisao je Vuković.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button