Gospodarstvo

Katastrofalan pad dionica Facebooka(Meta)

Dionice Mete pale su u produženom trgovanju u srijedu nakon što je objavila slabu prognozu za četvrti kvartal i bila daleko ispod očekivanja Wall Streeta u kontekstu rezultata.

Zarada po dionici iznosila je 1,64 USD u odnosu na očekivanih 1,89 USD, prema Refinitivu, a prihod 27,71 milijardi USD naspram očekivanih 27,38 milijardi USD, prema Refinitivu.

Dnevni aktivni korisnici iznosili su 1,98 milijardi naspram očekivanih 1,98 milijardi, prema StreetAccountu, a mjesečni aktivni korisnici 2,96 milijardi naspram očekivanih 2,94 milijarde, prenosi SEEbiz.

Prosječni prihod po korisniku iznosio je 9,41 USD naspram očekivanih 9,83 USD, prema StreetAccountu.

Meta se bori s velikim usporavanjem potrošnje na online oglase, izazovima Appleovog ažuriranja privatnosti za iOS i povećanom konkurencijom TikToka. Očekuje se da će Meta zabilježiti treći uzastopni kvartal pada prodaje u ovoj godini.

Kompanija je rekla da će prihodi za četvrti kvartal iznositi 30 do 32,5 milijardi USD. Analitičari su očekivali prodaju od 32,2 milijarde USD.

Prihod Mete pao je četiri posto u odnosu na prošlu godinu na 27,7 milijardi USD u trećem kvartalu. U međuvremenu, troškovi i rashodi firme porasli su 19 odsto u odnosu na prošlu godinu na 22,1 milijardu USD. Operativni prihodi pali su 46 posto u odnosu na prethodnu godinu na 5,66 milijardi USD.

Operativna marža roditelja Facebooka, ili dobit preostala nakon obračuna troškova za vođenje poslovanja, pala je na 20 posto sa 36 posto godinu ranije. Ukupni neto prihod pao je 52 % u odnosu na prošlu godinu na 4,4 milijarde USD u trećem tromjesečju.

Dionice Mete trguju se u srijedu na najnižem nivou od srpnja 2016. godine, što je bilo četiri mjeseca prije izbora Donalda Trumpa za predsjednika.
Prihod u jedinici Reality Labs, u kojoj se nalaze slušalice za virtualnu stvarnost tvrtke i njen futuristički metaverse posao, pao je gotovo upola u odnosu na godinu ranije na 285 miliona USD. Gubitak se povećao na 3,67 milijardi USD s 2,63 USD u istom tromjesečju prošle godine. Reality Labs je ove godine izgubio 9,4 milijarde USD.

Iz Mete su rekli da neke timove drži na istom mjestu u smislu broja zaposlenih, smanjuje druge i ulaže rast broja zaposlenih samo u naše najveće prioritete.

“Kao rezultat toga, očekujemo da će broj zaposlenih na kraju naredne godine biti približno u skladu s nivoima iz trećeg tromjesečja”, dodala je tvrtka u izjavi.

U trećem tromjesečju iz Mete su kazali da imaju 197 miliona dnevno aktivnih korisnika u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Kanadi, što je porast u odnosu na 196 miliona tokom istog tromjesečja 2020. Meta većinu svog prihoda ostvaruje od korisnika u Sjevernoj Americi.

Postavlja se pitanje koliko je na pad vrijednosti dionica utjecalo i to što je Facebook delegirao upravljanje sadržajem organizacijama bez kontrole koje su gurale svoje vlastite agende i komercijalne interese, kao primjerice u nas notorni rubni Faktograf, što je dovelo do jake degradacije uspješnosti sadržaja i poželjnosti Facebooka.

Facebookov glavni nadriepidemiolog za Hrvatsku je propali student kroatistike, i to puno toga govori…

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button