Gospodarstvo

Cijene u Hrvatskoj PADAJU-imamo DEFLACIJU

Malo tko je primijetio da u Hrvatskoj imamo DEFLACIJU tj. PAD CIJENA u proteklih 5 mjeseci.

Iako je na godišnjoj razini rast od oko 5%, tome je uzrok rast u prvoj polovici godine. Prema harmoniziranom indeksu cijena, u prosincu su cijene bile malo niže nego prije 5 mjeseci, a prema ECOICOP klasifikaciji nego prije 4 mjeseca.

Cijene su u Hrvatskoj u prosincu bile niže nego u srpnju, a doslovno svi analitičari i novinari pišu da je ‘inflacija 5%’. To je obmanjujuće jer je godišnja promjena cijena 5%, a dogodila se zbog rasta 6% u prvih 7 mjeseci 2023.

Dakle u zadnjih 5 mjeseci imamo pad oko 1%. Ne znamo hoće li biti nekih novih šokova, ali ako ovako nastavi inflacija bi mogla biti oko 0 ili čak i deflacija u 2024.

ŠTO TO ZNAČI?

To znači – da bi državne obvzenice po 3% mogle biti vrlo isplativo ulaganje – da bi banke mogle brzo smanjiti i ove bijedne kamate na štednju – da bi one dionice na Zagrebačkoj burzi koje daju dividendu oko 4% mogle već po tome postati jako atraktivno ulaganje – da bi se opet moglo dogoditi puno stambenih kredita po niskoj stopi .

Naravno, ovo je sve JEDAN SCENARIJ, ali imajte na umu da je on puno vjerojatniji nego ‘inflacija od 3%/4%/5%’.

I ne zaboravite: Ukupan rast cijena od početka inflacije, uzrokovan uglavnom printanjem novca zbog pandemijskog odgovora (za koji sada svi znamo da je bio glup i štetan) je bio oko 26%.

To znači da su građani izgubili oko 20% vrijednosti štednje, udjela u mirovinskim fondovima itd. (porast od 25% = gubitak vrijednosti 20%, a ne 25%).

IZVOR :Nenad Bakić

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button