Gospodarstvo

Cijene nafte na najvišim razinama u više od dvije godine

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, pa su dosegnule nove najviše razine u više od dvije godine jer trgovci očekuju da će, zahvaljujući oporavku najvećih svjetskih gospodarstava, potražnja za naftom nastaviti rasti. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1.1 posto, na 72.69 dolara, novu najvišu razinu od svibnja 2019. godine.

“Potražnja jača brže nego ponuda” Na američkom je tržištu, pak, cijena barela skočila gotovo 1.9 posto, na 60.91 dolar, najvišu razinu od listopada 2018. Oporavljanje gospodarstva Rast cijena na nove najviše razine u više od dvije godine zahvaljuje se podacima koji pokazuju da se najveća svjetska gospodarstva stabilno oporavljaju od koronakrize, piše Hina.

“Potražnja jača brže nego ponuda pa će trebati povećati ponudu kako bi se pokrila sva potražnja”, kaže Phil Flynn, analitičar u tvrtki Price Futures Group. Podršku cijenama pružaju i vijesti o ponovnom otvaranju gospodarstava u Europi, zahvaljujući ubrzanju procesa cijepljenja protiv covida-19. 

Analitičari Goldman Sachsa procjenjuju da će cijena barela na londonskom tržištu ovoga ljeta dosegnuti 80 dolara jer ubrzanje procesa cijepljenja potiče gospodarske aktivnosti. “Cijepljenje u SAD-u i Europi potiče potražnju u isto vrijeme kada OPEC+ ograničava proizvodnju, što podržava cijene”, kaže Andy Lipow iz tvrtke Lipow Oil Associates.

U fokusu trgovaca bila je prošloga tjedna ocjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će veliki proizvođači morati povećati proizvodnju kako bi podmirili potražnju koja bi se do kraja iduće godine trebala vratiti na pretpandemijsku razinu.

“OPEC+ mora otvoriti slavine kako bi svjetska tržišta nafte bila adekvatno opskrbljena. Ima prostora da u 2022. godini 24 članice (inicijative) OPEC+, predvođene Saudijskom Arabijom i Rusijom, povećaju opskrbu sirove nafte za 1.4 milijuna barela dnevno iznad ciljane razine za razdoblje od srpnja 2021. do ožujka 2022.”, poručila je IEA. Analitičari, pak, ističu naznake oporavka cestovnog prometa u SAD-u i Europi. Ohrabruju podaci koji pokazuju da se cestovni promet u Sjevernoj Americi i većem dijelu Europe vraća na pretpandemijsku razinu, ističu u ANZ Researchu. 

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button