Tenis

Marin Čilić-je li ijedan sportaš u hrvatskoj povijesti bio toliko osporavan?

Jučer je Marin Čilić bez dozvoljene break prilike pomeo je 2. tenisača svijeta, Daniila Medvedeva koji je ovdje došao bez izgubljenog seta…Marin je ovom pobjedom ostvario plasman u svoje 14. Grand Slam četvrtfinale i jučerašnjom pobjedom Čilić je kompletirao 30+ pobjeda na sva četiri Grand Slama, od aktivnih igrača to imaju samo Federer, Nadal, Đokovic i Murray.

Za novo Grand Slam finale pred Marinom stoje još dvije prepreke, Rus Rublev i Skandinavci Ruud i Rune.

Ukoliko Marin uđe u Roland Garros finale uradio bi nešto što od trenutno aktivnih igrača nije nitko uspio osim velike četvorke… a to je nastup u finalima na sva 4 Grad Slama!

Rezultati na turnirima su mjerljivi, egzaktni, osvojeni ATP 250, ATP 500, MASTERS 1000, Davis Cup, Grand Slam i šećer na kraju, medalja na olimpijskim igrama pokazuju kako je rezultatski ostvario sve što jedan tenisač u karijeri može osvojiti.

Ovim rezultatima treba dodati jednu važnu napomenu, Marin Čilić je ove rezultate ostvario u doba kada je tenis na svom vrhuncu, kada na Touru igraju najbolji ikada, Federer, Nadal i Đoković. Sportu se zahvalio kroz osnivanje svoje zaklade koja svake godine dodjeljuje stipendije nadarenim mladim sportašima, umjetnicima…

Iako mlada, Zaklada je do sada dodijelila 57 stipendija, obnovila 6 školskih laboratorija, sagradila 3 sportska igrališta, koja su omogućila djeci da slobodno vrijeme provode baveći se sportom, što do tada nisu imala priliku raditi. Organizirana su i dva izdanja humanitarnog eventa Gem Set Hrvatska, koja su okupila najveća sportska imena u Hrvatskoj, a to samo pokazuje koliko je Marin cijenjen od strane kolega sportaša. Nikola Mektić, olimpijski pobjednik rekao je kako je na svom početku bio bez sponzora, tražio je rekete koji mu odgovaraju, a tada mu je svoje posudio Marin. Priča tu nije stala, Nikoli je Head uskoro postao sponzor: “Nije mi uopće bilo jasno zašto bi oni mene sponzorirali, nisam imao neke rezultate, ali im je vjerojatno Čila rekao koju lijep riječ o meni.”

Prošle godine je upravo Mektić ”oteo” zlato u finalu olimpijskih igara… Srebrenom medaljom, koju je simbolično osvojio sa svojim kumom Ivanom Dodigom i čovjekom koji vjerojatno najbolje zna kroz što su sve u karijeri prošli i od kuda su krenuli, ispisao je povijest hrvatskog tenisa, ali i sporta.

Međutim, da biste bili najveći, potrebno je, osim sportskih rezultata, biti primjer drugima i svojim djelima izvan terena, “zahvaliti” sportu na svim divnim trenucima koje ste doživjeli.

U Tokio je Marin putovao sa stolnotenisačima, jedan od njih, Frane Kojić rekao je sljedeće: “Marin je prvi odradio testiranje i svu potrebnu dokumentaciju na aerodromu, a kako smo mi kaskali za njim, on je iskoristio to vrijeme, skupio je sve naše kofere i poslagao ih na kolica kako bi nas sve dočekalo spremno i kako ne bismo gubili vrijeme. Nekome sitnica, a mene je oduševio!”

Sigurni smo kako vas je većina za ovo čula tek sada, dok ste za poraze od slabije pozicioniranih suparnika čuli odmah.

Marin Čilić, ponos, čast i privilegija. HVALA TI i želimo ti još jedno finale Grand slama !

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button