Svijet

Diskriminatorna i šovinistička odluka na Wimbledonu

Kako piše New York Times,tenisači iz Rusije i Bjelorusije neće moći nastupiti na Wimbledonu, trećem Grand Slam turniru sezone i nezvaničnom prvenstvu svijeta u tenisu. Ako se obistine ove najave, na Wimbledonu neće moći nastupiti Daniil Medvedev, Andrey Rublev, Anastasija Pavljučenkova, Viktorija Azarenka, Karen Hachanov, Aslan Karatsev samo zato što su Rusi odnosno Bjelorusi…Ruski su se tenisači i tenisačice više puta izjasnili da su protiv rata u Ukrajini, a i međunarodne teniske turnire ne igraju pod ruskom zastavom .

Toj odluci žestoko se usprotivio Novak Đoković kojemu je zabranjen nastup na Australian Openu jer se odbio cijepiti eksperimentalnim cjepivom, ali i ATP ne gleda blagonaklono na ovu odluku.

“Uvijek ću osuditi rat, nikad to neću podržati, kao dijete rata znam koliko to trauma ostavlja. Mi u Srbiji znamo što se događalo 1999. godine, imali smo dosta ratova, ali ne mogu podržati odluku Wimbledona”, rekao je srpski tenisač pa dodao:

“Mislim da je to suludo, tenisači nemaju veze s tim. Kad god se politika umiješa u sport, to nikad nije dobro.”

Također, oglasio se ATP, koji je kazao da diskriminacija na temelju nacionalnosti predstavlja kršenje sporazuma s Wimbledonom koji kaže da se ulazak igrača temelji samo na ATP ljestvici.

Ovu sramotnu i šovinističku odluku na društvenim mrežama komentirao je mladi politički analitičar Marijan Knezović:

”Nevjerojatna sramota je ono po čemu treba znati ovogodišnji Wimbledon. Zabraniti ruskim sportašima nastupe samo zato jer u sebi imaju rusku krv je definitivno fašizam. Pogotovo je sramotno takvo ponašanje s obzirom na činjenicu da su se i Rubljev i Medvedev izjasnili protiv rata u Ukrajini i solidarizirali s Ukrajincima. Pitam se, koja je njihova krivica? Njihova krivica je to što se cijeli život odriču, rade i trude te gledateljima diljem planete pokazuju čaroliju s reketom u rukama. Svatko tko iole ozbiljno prati tenis obojici može samo skinuti kapu.

Diskriminirati te cenzurirati sportaše i umjetnike može samo totalitarizam koji je unaprijed osuđen na propast, a osim što to čine, čine to licemjerno i po dvostrukim standardima. Kada bi dosljedno primjenjivali takve zabrane, na Wimbledonu bi se mogao prepoloviti broj sudionika s obzirom na povijest i trenutnu politiku mnogih država.

Osim što sam primarno Hrvat, također sam sekundarno i Europljanin. No, Europa je kroz povijest postala gotovo kao sinonim za slobodu i napredak, a sada se vraća stoljećima unazad i zbog političko-vojnih egzibicija određene kaste kažnjavaju sportaše koji se cijeli život odriču iz ljubavi prema sportu kojeg igraju i umjetnike koji su upravo najveći borci protiv nacionalizama na svijetu, tim više što umjetnost uistinu ima univerzalnu i nadnacionalnu notu. Europo, stidi se, od sve buke protiv brojanja krvnih zrnaca, ispada kako neka krvna zrnca ipak treba detaljno pobrojati i to pod vašom palicom licemjerstva. Neka Đoković propušta turnire zbog toga jer nije cijepljen, Medvedev i Rubljev jer su ih rodile Ruskinje i onda će stvarno možda poneki Englez osvojiti poneki teniski turnir.” napisao je Knezović.

Dodali bismo da je posebno licemjerno da je ova odluka donesena u Engleskoj koja je kroz povijest izazvala više ratova nego ijedna druga država na svijetu.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button