Domovina

Hodak o uhićenju osječkih sudaca: Za percepciju hrvatskog pravosuđa ovo je, boksački rečeno, nokaut; neće se tako lako oporaviti

Zvonimir Hodak ugledni odvjetnik je komentirao uhićenja osječkih sudaca. Naime tijekom jutra u srijedu na osječkom području policija je uhitila četiri osobe, od čega trojicu pravosudnih dužnosnika te se nad njima provodi kriminalističko istraživanje, izvijestio je USKOK. Riječ je o trojici sudaca koje je prozvao Zdravko Mamić, osuđen zbog izvlačenja višemilijunskog iznosa novca iz Dinama.

Uz njih, uhićen je i poduzetnik Drago Tadić.

Kako se neslužbeno doznaje, riječ je o najprozivanijim sucima – Darku KrušlinuZvonku Vekiću i Anti Kvesiću.

Iz USKOK-a navode da se “za sada može potvrditi da su uhićene četiri osobe među kojima su trojica sudaca u odnosu na koje je zatraženo skidanje imuniteta što je Državno sudbeno vijeće i odobrilo”.

Odvjetnik Zvonimir Hodak je rekao da je za percepciju hrvatskog pravosuđa, uhićenje osječkih sudaca – boksački rečeno – nokaut. Smatra da se hrvatsko pravosuđe od toga “neće tako lako oporaviti što je samo dokaz više da bi hrvatski suci – kao i svi drugi – nakon svake četiri godine ići na provjeru da se vidi što su, kako i na koji način radili”.

Hodak: suci su zaštićeni kao lički medvjedi

Hodak: suci su zaštićeni kao lički medvjedi

Ovako su, kaže nam Hodak, suci zaštićeni kao ”lički medvjedi” te faktički mogu raditi što god žele. “Ovo je slučaj da ih je Mamić prijavio, da je Državno odvjetništvo za njih zatražilo pritvor… To je skandalozan slučaj za bilo koju zemlju i pravosuđe bilo koje zemlje, a naročito Hrvatske”, dodaje.

Bolje ne komentirati, ističe, jer je time zgrožen. “Da se razumijemo, ne treba prejudicirati njihovu krivnju, ali sama činjenica da je protiv županijskih sudaca određen pritvor je – najblaže rečeno – grozna”.

Na pitanje hoće li uhićenja imati kakav utjecaj na postupke Zdravka i Zorana Mamića, odgovara: “Ne smije imati nikakav utjecaj. Kakav će utjecaj imati na postupke braće Mamić kada oni imaju pravomoćne presude potvrđene na Vrhovnom sudu Hrvatske?”, upitao je.

Suci su debelo prešli crtu koju su smjeli prijeći, pojašnjava pa podsjeća na slučaj “Konobe pršut”, odnosno druženje pojedinih sudaca sa Željkom Kerumom. “To je nedopustivo, suci to ne smiju raditi. To apsolutno izaziva sumnju u njihovu neutralnost i objektivnost”, rekao je.

Hodaka smo potom upitali što ako suci budu dugoročno osuđeni, točnije što će biti s njihovim predmetima na kojima su radili, odnosno prijašnjim presudama. 

“Dolaze novi predmeti i novi suci koji će voditi nove predmete, a stari predmeti ako su stekli klauzulu pravomoćnosti na višim sudovima – to se više ne može mijenjati. To nema veze s njihovim ponašanjem”, pojašnjava odvjetnik.

“Nitko od njih nije sankcioniran jer mu je dokazano da je netko primao novac od Mamića. To je Mamićeva tvrdnja, a da ju je mogao dokazati napravio bi to već u prvom suđenju u Osijeku”, dodaje.

Presude će, ističe, sigurno ostati. “To neće utjecati na presude. To će biti žestoka opomena sucima da se moraju drugačije ponašati. Kao ovo kod Keruma, tako i ovo kod Mamića, jednostavno se nije smjelo dogoditi”, zaključio je odvjetnik Zvonimir Hodak.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
direktno

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button