Gospodarstvo

U sljedećih mjesec dana cijene će narasti 7-10%

Vlasnik tvrtke Orbico, najvećeg europskog distributera robe, Branko Roglić komentirao je u N1 Studiju uživo poskupljenja s kojima se posljednjih mjeseci suočavamo. Kaže kako u narednih mjesec dana očekuje dodatni rast cijena, ali i da će se to za pola godine stišati…

Kad netko kaže da neće biti poskupljenja… Svako poskupljenje ispod 10 posto je razumljivo i očekivano. To treba reći. Trajat će sve dok traje i energetska kriza. Vidite da se sad situacija malo stišava. Očekujemo da će se to za pola godine stišati i da će cijene energije doći na neku razinu kakva je bila ranije. Neće nikada niti isto, ali očekujem da će nešto biti razumnije. Ja u životu još nisam doživio da su cijene pojeftinile, a doživio sam da su poskupile. Računam da će u narednih mjesec dana cijene narasti sedam do deset posto”, govori Roglić za N1.

Njegova je tvrtka najveći distributer u Europi i on kaže da će proizvodi poskupljivati po kategorijama, ali i da se “nikom ne isplati poskupljivati jer na taj način pada prodaja”.

“Nitko od dragosti ne poskupljuje svoj proizvod nego od prisile”, kaže dodajući da rad u njegovim kompanijama neće poskupljivati, ali da će na tržište prenijeti cijene koje dobije od dobavljača.

Slika: “Dobili smo neke kvazi poduzetnike koji nisu znali da poduzetništvo nije luksuz, dvorci, avioni nego briga o ljudima. Smatra da se tek danas pojavljuju pravi poduzetnici. Naša je situacija takva jer smo krenuli krivim putem. / Foto: snimka zaslona

Ne treba smanjivati cijenu rada, treba napraviti jednu drugu stvar

Komentirajući stanje u gospodarstvu, Roglić kaže da bi se Vlada trebala riješiti kriminala.

Privatnik u kapitalističkom društvu mora biti nositelj uspjeha. Socijalizam je bankrotirao, ali mi i dalje imamo socijalizam u glavama. Možete promijeniti ustroj, ali ne možete čovjeka osposobiti da bude poduzetnik”, govori Roglić dodajući da smo počeli krivo već u privatizaciji.

“Ljudi u slobodnoj ekonomiji ne dižu cijene od dragosti nego jer je to nužno da bi imali pozitivan rezultat. Kad je inflacija, to je opća pojava. Kad imate plimu, diže se sve na moru. Tako i kod inflacije. Nadam se da će nas ovaj ulazak Hrvatske u eurozonu usidriti na inflaciju EU-a. Da smo ostali izvan EU-a, imali bi daleko veću inflaciju jer bismo morali tiskati novac”, kaže dodajući da se za smanjenje inflacije mora smanjiti i količina novca u optjecaju.

Cijenu rada se, rezolutan je, ne treba smanjivati. “Treba povećati produktivnost, konkurentnost… Cijelo će društvo onda biti u boljoj situaciji”, govori B. Roglić.

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
n1info.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button