Gospodarstvo

Središnje banke ponovno povećavaju kamatne stope

Savezne pričuve SAD-a (engl.Federal Reserve) i Europska središnja banka predviđaju kako će morati nastaviti značajno povećavati kamatne stope kako bi vratili inflaciju na 2%.

Dana 14. prosinca, Federalne pričuve SAD-a (engl. Federal Reserve) povisile su svoju stopu za savezne fondove za dodatnih 0,5 postotnih bodova, na ciljni raspon od 4,25-4,5%. Odbor za politiku središnje banke, Savezni odbor za otvoreno tržište, objašnjava svoju odluku:

Nedavni pokazatelji ukazuju na skroman rast potrošnje i proizvodnje. Posljednjih mjeseci došlo je do snažnog povećanja broja radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti ostala je niska. Inflacija je i dalje visoka, odražavajući neravnoteže ponude i potražnje povezane s pandemijom, višim cijenama hrane i energije te širim cjenovnim pritiscima. Cilj je, objašnjava Odbor za otvoreno tržište, vratiti inflaciju na 2% “dugoročno”.

Dan nakon što su Federalne pričuve odlučile povećati kamatnu stopu, Europska središnja banka, ECB, donijela je sličnu odluku: Upravno vijeće danas je odlučilo podići tri ključne kamatne stope ECB-a za 50 baznih bodova i, na temelju značajne provjere procjena inflacije prema gore, očekuje se njihovo daljnje povećanje.

Upravno vijeće naglašava da će kamatne stope “morati znatno porasti” kako bi se inflacija vratila na 2%. Inflacija u eurozoni i dalje je visoka, a stope za listopad i studeni premašuju 10%. U međuvremenu, brojke Zavoda za radnu statistiku Sjedinjenih Država pokazuju da američka inflacija, kako u potrošačkim tako i u proizvođačkim cijenama, opada.

Izvor: https://europeanconservative.com/articles/news/central-banks-raise-interest-rates-again/

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
europeanconservative.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button