Domovina

LOVRINOVIĆ: Plenkovićev paket mjera može samo djelovati kao Aspirin

Paket mjera protiv negativnih učinaka inflacije ne rješava niti posljedice, a kamoli uzroke. On je populistički jer će se zamrznuti cijene određenih prehrambenih proizvoda i energenata.

Kojeg li cinizma; kada su cijene hrane počele padati Vlada ih zamrzava na najvišoj razini. Slično je i s energentima; Vlada nikada nije imala veći prihod od energenata kao u proteklih godinu dana zbog najviših cijena goriva ikada. Od tih maloprodajnih cijena država uzima čak 60% PDV-a i trošarina!!! A s nama se igraju popuštajući nekoliko lipa i vračajući ih ponovo. Dakle, što se tiče goriva zavukli su nam ruke u džepove do kraja i još kažu da nije bilo njihovih intervencija da bismo nadrljali.

Samo beskrupulozni ljudi mogu promovirati takav crni humor.

Glavni uzrok inflacije je u geopolitičkim sukobima Rusije i Zapada. On se realizira kroz rusko-ukrajinski rat, energetski rat i ekonomske sankcije. A on se prelio u Hrvatsku punom snagom zbog Plenkovićevog uplitanja u taj sukob mimo volje hrvatskog naroda. Taj rat nije naš rat, ali zbog tog uplitanja trpimo ubrzani rast inflacije i strepimo od zavrtanja plinskog ventila. Da smo ostali neutralni u tom sukobu, uz pružanje humanitarne pomoći Ukrajincima priča je mogla biti drugačija.

Što sada slijedi?

Paket mjera koji je danas priopćen može samo djelovati kao Aspirin, a žarište inflacije ostaje otvoreno. Uzmimo samo primjer Petrokemije u kojoj je proizvodnja ključnih supstanci za umjetna gnojiva prekinuta zbog previsoke cijene plina. O tome svi mediji šute kao i sama Vlada gurajući problem pod tepih. Ubrzo će jesenska obrada zemlje, a gnojiva neće biti.

Da je plin koji je prodavala INA kroz ovu zadnju aferu isporučen po nabavnim cijenama Petrokemiji mogli su raditi punom parom, zaraditi i uplatiti dobar dio u državni proračun. Ali ta mjera nije tada niti sada predviđena. Ako bude dovedena sjetva u pitanje, cijene hrane će otići u nebo i sve ovo što se sada čini postaje smiješno.

Snimka zasloma

Prema tome, pravi paket u okviru inflatornog programa kao prvu stavku mora sadržavati hitnu smjenu Vlade koja je glavni uzrok inflacije kako sam u najkraćim crtama objasnio. Da su proizvođačima mlijeka zajamčili otkupnu cijenu 4 kune i prodajnu od npr 8 kuna svi bi u lancu zaradili. Ista priča i sa žitom i drugim strateškim robama. Vlada tu nije prstom makla.

No, ona je po navici osmislila “paket mjera” kako bi je ugroženi mogli povlačiti za rukav, moliti i tražiti kako bi preživjeli. Tako se oni koji su glavni uzrok inflacije preko noći transformiraju u spasitelje mnogima. Taj prljavi posao propagande će odraditi vodeći mediji.

Posljedica tog Paketa biti će daljnji rast javnog duga i poreza jer se takva intervencija mora od nekoga naplatiti, a to će opet biti građani.

Pogledajmo samo vrtoglavi rast vanjskog duga koji je od sredine 2020.g. do sada, samo za dvije godine, narastao za osam milijardi eura ( sa 40 na 48). Nikada u apsolutnim iznosima veći javni dug. Građani prezaduženi prema bankama, pljačke javnih poduzeća, najava uvođenja eura u katastrofalnim uvjetima u zemlji i svijetu…

Da ponovim; ključna mjera protiv inflacije počinje od hitne smjene Vlade a potom nastavlja temeljitom rekonstitucijom hrvatske države i društva. Aspirini već dugo ne pomažu, vrijeme je za kirurške rezove.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button