Gospodarstvo

PLENKOVIĆ NEMA REZULTATA – ALI IMA PROPAGANDU

”Večeras je pola dnevnika na HRT-u posvećeno povećanju kreditnog rejtinga Hrvatske od strane agencije Fitch. I dok hrvatsko gospodarstvo stagnira, radnici s obiteljima se iseljavaju, zatvaraju se ili propadaju industrijska poduzeća, a više od 20% građana je zoni siromaštva predsjednik Vlade Plenković ponovo dokazuje da živi u paralelnom svijetu, nekoj drugoj Hrvatskoj.

Tko se toliko oslanja i poziva na rejting neke agencije taj naprosto širi propagandu jer su te agencije činile najveći kriminal u vrijeme velike financijske krize. Evo što je o njima rekao poznati američki ekonomist Paul Krugman: ” Godine 2011. Komisija za ispitivanje financijske krize utvrdila je da su te agencije za ocjenjivanje bile ključni pokretači financijskog kraha.” Rejting agencije su izrađivale ocjene po želji naručitelja i ogroman broj malih dioničara je izgubio sve zbog njihovih prevara.

I zato; kada Plenkovićeva vlada nema rezultata onda joj ne preostaje ništa drugo nego služiti se propagandom. Tako je i grčka vlada lagala vlastiti narod samo da bi ušla u eurozonu i uvela euro, a danas je u živom blatu duga i nema joj spasa.” komentirao je profesor Ivan Lovrinović današnju samohvalu Plenkovića i hvalu režimskog HRT-a.

“Agencije poput Fitcha ne gledaju hoće li zemlja rasti ili ne, njih samo zanima je li zemlja sposobna dugoročno vraćati svoje dugove ili ne, a Hrvatska je to u stanju. To jedino pokazuje da su agencije činovnici koje služe Međunarodnom monetarnom fondu”.komentirao je Ljubo Jurčić dizanje rejtinga za Hrvatsku.

Rejting agencije imaju informacijske uloge o ustanovama poput investitora, banaka kojima dodjeljuju za poslovanje svoj rejting. Kreditni rejting je vrlo važan pokazatelj kreditne sposobnosti svake zemlje, a najviše za investitore koji u te zemlje i njezino gospodarstvo žele ulagati. 

Na financijskom tržištu se uočava dominantna uloga triju vodećih kreditnih rejting agencija Standard & Poor’s, Moody’s i Fitch koje pokrivaju oko 95% ukupnog svjetskog tržišta.

Do izbijanja financijske krize koja je započela 2007. godine na tržištu nekretnina, a zatim tijekom 2008. godine poprimila globalne razmjere, sudionici na financijskom tržištu su imali ogromno povjerenje u rejting agencije. Globalna financijska kriza je ukazala na mnoge probleme vezane uz poslovanje kreditnih rejting agencija. Agencije su optužene za oligopol, neprofesionalnost, korumpiranost, sukob interesa, zakašnjelu reakciju i pogrešno prognoziranje kretanja na tržištu.

Zbog uključenosti kreditnih rejting agencija u razvoj i produbljivanje globalne financijske krize uočava se potreba za adekvatnom zakonskom regulativom i nadzorom poslovanja kreditnih rejting agencija. Njihove ocjene još uvijek spominju gotovo svi, ali je njihov kredibilitet ozbiljno pogođen.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button