Gospodarstvo

Nikad skuplja blagdanska košarica i paket pomoći Vlade za najugroženije

Božićne i novogodišnje blagdane ove godine dočekujemo uz rekordnu inflaciju što će, naravno, znatno utjecati na cijenu blagdanske košarice. U borbi s inflacijom i cijenama energenata, Vlada je donijela još jedan paket pomoći koji će obuhvatiti milijun građana. Ovaj paket mjera je posebno usmjeren na socijalno najugroženije.

Tako će tročlana obitelj, za bogatiji stol koji uključuje, primjerice, bakalar, janjetinu, pršut i više vrsta kolača, izdvojiti oko 2600 kuna. Blagdansko čašćenje malo jeftinijim namirnicama tročlanu će obitelj stajati oko 1150 kuna, dok je cijena najskromnije košarice oko 680 kuna.

Od tradicionalnog blagdanskog stola, užitaka i darova za namilije Hrvati uoči Božića ne odustaju, pa se kupuje i troši na sve strane – naravno, ovisno, o debljini lisnice, prenosi hrt.hr.

– Cijene su išle gore, no prilagođavamo se.

– Uđeš u trgovinu i bez 400 kuna ništa nisi napravio.

– Što se tiče potrošnje bit će štednja ove godine i po pitanju hrane, poklona i svega, baš je sve jako poskupilo.

Gužve i redovi posvuda, posebice u mesnicama i ribarnicama gdje je cijena bakalara poskupjela 40, a janjetine 30-ak kuna po kilogramu.

Na splitskoj tržnici prodavači se pak žale na pad prometa.

– Tržnica je u padu što se tiče trgovine, više od 50 posto jako loše, a proizvodimo svoje i cijena je prihvatljiva i 90 posto su ekološki proizvodi.

Izvorni domaći proizvodi i različite delicije u trgovinama su među najtraženijima.

– Prosinac nam je u odnosu na druge mjesece ipak najbolji zbog blagdana i velike potrošnje, ali ako ga usporedimo s prošlom godinom ipak je riječ o padu prometa, ne velikom ali ga primjećujemo, kaže Filip Jukić, voditelj trgovine.

Živahno je i u trgovačkim centrima. U posljednji trenutak kupuju se pokloni pa novac brzo klizi iz ruku.

– Kao i uvijek pretjerujemo u svemu i što se tiče poklona i hrane. Čini mi se da su neke namirnice i 50 posto otišle gore.

Trošak blagdana zbog rekordne inflacije i znatnog poskupljenja snažan je udar na kućanstva, upozoravaju sindikati.

– U Hrvatskoj su cijene hrane negdje između 96 i 97 posto prosječne cijene hrane u EU, a plaće su nam jednu trećinu razvijenijih europskih zemalja, kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Bakalar, jaja, janjetina, prasetina i puretina najviše su poskupjeli pa se i blagdanske košarice kreću od 680 kuna do 2600 kuna.

– Potrošnja u prosincu ove godine bit će veća od onih rekordnih godina prošlogodišnjih 17 i pol milijardi kuna, bit će i više fiskaliziranih računa i bit će više prihoda na tim računima zbog povećanja cijena, kaže Sever.

Troše i Hrvati i turisti pa bi u prosincu potrošnja mogla premašiti prošlogodišnju. 

Free photos of Market
Slika: Država će za paket pomoći najugroženijim segmentima stanovništva izdvojiti malo više od 700 milijuna kuna i to uštedama u proračunu iz kojih će se izdvojiti 718 milijuna kuna. Jednokratnu novčanu pomoć dobit će 695 tisuća umirovljenika, čija mirovina nije veća od 4360 kuna / Foto: pixabay.com

Vlada donijela novi paket pomoći koji će obuhvatiti gotovo milijun građana

U borbi s inflacijom i cijenama energenata, Vlada je donijela još jedan paket pomoći koji će obuhvatiti milijun građana. Ovaj paket mjera je posebno usmjeren na socijalno najugroženije. Mjere obuhvaćaju:

  • umirovljenike s najnižim mirovinama,
  • osobe s invaliditetom,
  • nezaposlene te
  • sve korisnike sustava socijalne skrbi i doplatka za djecu, sveukupno njih oko milijun.

Država će za to izdvojiti malo više od 700 milijuna kuna. Jednokratnu novčanu pomoć dobit će:

  • umirovljenici s mirovinom do 4.360 kuna, a ovisno o visini mirovine dodatak iznosi od 400 do 1.200 kuna, koliko će dobiti oni s najmanjim mirovinama, do 1.850 kuna;
  • korisnici prava u sustavu socijalne skrbi dobit će 1.000 kuna;
  • jednokratna pomoć korisnicima doplatka za djecu, ovisno o broju djece, iznosi od 300 do 1.100 kuna;
  • pomoć će dobiti i stradali u potresu, odnosno oni koji su i dalje u privremenom smještaju, i to 2.000 kuna po osobi, a najviše 10 tisuća po kućanstvu.

Ovo je za umirovljenike četvrta jednokratna pomoć u dvije godine, a po tisuću kuna dobit će i 160 tisuća korisnika naknada socijalne skrbi, prenosi hrt.hr gdje možete pročitati više.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
hrt.hrhrt.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button