Gospodarstvo

Dobre vijesti: Globalne cijene hrane padaju već nekoliko mjeseci zaredom

Malo dobrih vijesti: globalne cijene hrane padaju već nekoliko mjeseci zaredom, a uskoro bi i na godišnjoj usporedbi mogli bilježiti minus.

Inače, što se tiče inflacije u Hrvatskoj, ona je vjerojatno doživjela svoj vrhunac. Podatak objavljen neki dan da je inflacija u listopadu iznosila 13,2% je (nadam se) maksimum koji ćemo vidjeti u ovoj inflacijskoj epizodi. Osim globalnih cijena hrane, pale su i cijene većine ostalih roba (nafta, metali, drvena građa itd.), a i realna potrošnja u maloprodaji u Hrvatskoj je nakon dugo vremena počela padati ili je tek blago pozitivna (dakle, potražnja jenjava pa i s te strane više nema izraženijih pritisaka na rast cijena).

Da ne bi bilo zabune, to ne znači da cijene više neće rasti, već bi stope rasta u narednom razdoblju trebale biti niže nego su to bile zadnjih mjeseci (što opet ne isključuje da bi cijene nekih dobara mogle i pasti, dapače).

Iako inflacija jenjava, geopolitički rizici su i dalje prisutni pa moramo biti oprezni u daljnjoj procjeni.. ipak je u Europi rat. Koliko mi to trenutno i ne osjećamo ,ne znači da ga nećemo osjetiti.

Izvor :Ivica Brkljača

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button