Ljepota i zdravlje

Kako razlikovati gripu, prehladu i COVID-19?

Obična prehlada, gripa i COVID-19 virusne su bolesti koje se prenose kapljičnim putem i dodirom. S obzirom na spektar različitih simptoma i kliničkih manifestacija do kojih mogu dovesti, ključ pravilne dijagnostike i pravovremene reakcije jest pravilno razlikovanje te tri virusne infekcije dišnog sustava.

Ako bismo morali sažeto prikazati najvažnije razlike u simptomima između prehlade, gripe i COVID-19, mogli bismo reći da se gripa uvijek javlja u ovo doba godine kada je i očekujemo (zima), počinje iznenadnom visokom temperaturom, bolovima u mišićima i općom slabošću. S druge strane, prehlada se može javiti tijekom cijele godine, započinje blagim simptomima, obično bez temperature i odmah sa začepljenjem ili curenjem nosa.

COVID-19 obično ne počinje naglo i javlja se s blagom groznicom, suhim kašljem koji je blag tokom prvoga tjedna bolesti, a tek kasnije postaje jači (kod gripe kašalj obično počinje na početku bolesti, tj. nakon 2–3 dana bolesti), ali najčešće na početku nema bolova u mišićima koji se javljaju kod gripe. Glavobolja kod gripe također se po pravilu obično javlja odmah, i to jakog intenziteta, a puno je rjeđa kod bolesti COVID-19.

U nastavku smo za vas pripremili tablicu s tipičnim simptomima različitih respiratornih infekcija koji vam mogu pomoći u njihovoj diferencijaciji i pravovremenoj reakciji.

PREHLAD

Nikada ranije nije bilo nužnije da svatko učini najbolje što može za sebe i svoj imunitet. Osim osnovnih koraka kao što su zdrava prehrana i dovoljan unos tekućine, izbjegavanje zatvorenih prostorija i gužve te redovito pranje ruku, tu je i primjena dodataka prehrani koji jačaju imunološki odgovor organizma za zaštitu od infekcije i nužna podrška u oporavku imunološkog sustava nakon infekcije.

CRODEX.NET

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button