Ljepota i zdravlje

Stručnjak za spavanje otkriva što se događa vašem tijelu i mozgu ako se ne naspavate

Što se događa tijelu i mozgu ako se ne naspavate? Matthew Walker, profesor neurologije i psihologije na sveučilištu u Kaliforniji u svojoj knjizi „Zašto spavamo“ otkriva odgovor.

Sa sigurnošću znamo da će manjak sna onemogućiti pamćenje novih informacija, tako da ispada da bez sna vaš mozak jednostavno ne prima nova sjećanja, tj. ne može pretvoriti iskustva u sjećanja i pohraniti ih.

Sve informacije koje tada u mozak dolaze jednostavno se vraćaju natrag te se vi osjećate kao da imate amneziju. Ne možete stvarati nova sjećanja i pamtiti.

Ujedno znamo da manjak sna dovodi do povećanja toksičnog proteina u mozgu koji se zove meta-amiloid i koji je povezan s Alzheimerovom bolesti jer tijekom sna naš mozak na neki način otvara „kanalizaciju“ kako bi se iz tijela izbacio taj toksični protein.

Ako se svaku noć ne naspavate dovoljno, proteini koji uzrokuju Alzheimerovu bolest će se sve više nakupljati. Što se više tog proteina nakuplja, veća je mogućnost da ćete imati problema s pamćenjem kasnije u životu.

Kako manjak sna utječe na organizam?

Kako manjak sna utječe na tijelo? Mnogo je različitih posljedica. Najprije, znamo da manjak sna utječe na reproduktivni sustav. Znamo da muškarci, koji spavaju samo pet do šest sati u noći, imanju jednaku količinu testosterona kao i osobe koje su od njih starije 10 godina. Manjak sna će vas postarati gotovo deset godina kada je riječ o vitalnosti.

Ujedno znamo da manjak sna utječe na imunološki sustav. Nakon samo 4-5 sati sna, dolazi do smanjenja (gotovo 70%) stanica koje se bore protiv raka. Zbog toga znamo da manjak sna povećava mogućnost da se u vašem tijelu razviju različite vrste raka. Taj popis trenutno uključuje rak crijeva, rak prostate i rak dojke.

Zapravo, povezanost između manjka sna i raka je tako snažna da je Svjetska organizacija za zdravlje odlučila klasificirati rad po noći kao karcerogen. Drugim riječima, to uključuje poslove koji mogu poremetiti vaš ciklus spavanja, zbog čega se povećava mogućnost razvitka raka.

Ujedno znamo da manjak sna utječe na kardiovaskularni sustav jer tijekom sna mi primamo najbolji lijek za krvni tlak. Smanjuju se otkucaji srca zbog čega se spušta i vaš krvni tlak.

Povećava se opasnost od srčanog i moždanog udara

Ako ne dobivate dovoljno sna, vaš se kardiovaskularni sustav ne može oporaviti, tako da vam raste krvni tlak. Vaš rizik od srčanog udara ili moždanog udara se povećava za 200% ako spavate 6 ili manje sati po noći.

Postoji globalni eksperiment koji se provodi nad 1,6 milijardi ljudi dva puta godišnje, a zove se ljetno i zimsko računanje vremena. Znamo da u ljeto, kada gubimo jedan sat sna, broj se srčanih udara slijedeći dan poveća za 24%.

Pitanje je i koliko ljudsko biće može biti budno? Koliko zapravo možemo izdržati bez sna prije nego počnemo osjećati posljedice na mozak i tijelo? To bi bilo otprilike 16 sati bez ikakvog sna.

Ako prijeđete tih 16 sati, tada počinjete propadati i mentalno i fizički. Znamo da, nakon što ste bili budni 19-20 sati, vaša mentalno stanje bi se toliko pogoršalo da bi se moglo usporediti s pijanim vozačem.

Ako me pitate koliko osoba može ostati budna, rekao bih da je to 16 sati, te da trebamo oko 8 sati sna kako bi se popravila učinjena šteta, prenosi novizivot.net sa Business Insider.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
www.novizivot.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button