Magazin

Evo koliko košta postavljanje solarnih panela nakon što je Vlada ukinula PDV

U mrežu daje višak koji proizvede jer on može koristiti u mjesecima kada nema dovoljno sunčanih dana. Primjerice, struju u veljači Ines je platila 163 kune, a u svibnju – 0. Vlada je krajem kolovoza ukinula PDV na panele i njihovu ugradnju, a interes za njima nikad nije bio veći. 

Vidimo da je interes povećan i da će toga biti sve više, kazala je Jasmina Novak, voditeljica projekata, Solvis. Sve manje poslove počeli su proslijeđivati jer sami ne stižu, a jedini proizvođač fotonaponskih modula u Hrvatskoj prodao je svoje solarne ćelije Googleu, prenosi vecernji.hr.

Free photos of Solar energy
Povrat investicije očekuje kroz najviše osam godina

– Podižemo sektor tako da te manje upite prosljeđujemo našim partnerima koji onda obrade taj upit po principu ključ u ruke, od projekta do realizacije. I to za sada jako dobro funkcionira, objašnjava Novak. Vladina uredba itekako je pojeftinila cijenu panela – ono što je ranije koštalo 35.000 kuna, sada će koštati 26.250 kuna. Tri godine ranije, Ines je svoje solare platila oko 50.000 kuna.

Povrat investicije očekuje kroz najviše osam godina.  – To je inverter. I on služi za pretvorbu iz istosmjerne s krova u izmjeničnu i davanje u mrežu, komunikacija s mrežom, objasnila je Ines Ban Kolić iz Zaprešića. U mrežu daje višak koji proizvede jer on može koristiti u mjesecima kada nema dovoljno sunčanih dana. Primjerice, struju u veljači Ines je platila 163 kune, a u svibnju – 0. – Kasnimo s tom tranzicijom.

Švedska i Finska koje imaju daleko manji broj tih sunčanih sati godišnje imaju veću iskoristivost solarne energije nego mi, izjavila je Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša i prirode. Zna to i Ines koja se i sama bacila u solarni biznis. Prognozira da bi sada naručeni solari na krovovima mogli biti tek krajem zime.

– Stvar je u tome što je nedostatak opreme, nema lagera, a materijali su otišli s cijenama dosta visoko. Trebat će neko vrijeme da se taj model implementira, poručuje Ban Kolić. A treba i čekati Fond za zaštitu okoliša koji će na jesen podijeliti 50 milijuna kuna za obnovljive izvore energije u obiteljskim kućama i to je samo jedan od koraka do struje od sunca.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
www.vecernji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button