Ljepota i zdravlje

Dobra i loša plastika

Svaka vrsta plastike namijenjena je za određeni način korištenja i ne bismo je smjeli koristiti za nešto drugo. Na dnu plastične ambalaže je trokut u kojem je brojka, a pored su najčešće i slova oznake vrste plastike:

Sedam vrsta plastike i koliko je uporaba zdrava za čovjeka: zeleno- može se koristiti; žuto – uvjetno koristiti; crveno: izbjegavati

U nastavku možete saznati više informacija o 7 vrsta plastike sa primjerima i preporukama njihovog korištenja:

# 1 PET – polietilen-tereftalat

Koristi se najčešće u proizvodnji plastičnih boca u kojima kupujemo vodu. Izrađene su od PET materijala, polietilen-tereftalata, i namijenjene su za jednokratnu upotrebu. Ta vrsta plastike može ispuštati teške metale koji mogu štetno utjecati na djelovanje hormona, a mogu ispuštati i kancerogene spojeve. Osim za vodu i sokove, koristi se i za drugu ambalažu, boce za ulje, dresing…

PET boce ne bismo smjeli ponovno koristiti, nego ih treba vratiti u prodavaonicu i za njih dobiti naknadu, što se kasnije šalje za recikliranje, odnosno melje se i koristi kao sirovina za daljnju proizvodnju.

#1 plastic (PET) bottles
Slika: PET ambalaža, koju ne bi smijeli ponovno koristiti!

#2 HDP ili HDPE – polietilen visoke gustoće

Smatra se dobrom plastikom jer postoji najmanja vjerojatnost ispuštanja kemikalija u vodu. Od nje rade boce za mlijeko i sokove te za deterdžente.

HDPE proizvodi izdržavaju bolje vrućinu i hladnoću zbog čega se koriste za različite vremenske prilike. Najčešće se koristi za posude u kozmetici, šoljice za vodu, mlijeko, jogurt, kućanske sanitarije, sredstva za čišćenje, stolice, stolove, suncobrane, igračke i opremu za igrališta, neke vrste plastičnih vreća, savitljive cijevi, užad i sl.

#2 plastic (HDPE)
Slika: ova vrsta plastike može biti ponovno upotrebljena (za istu svrhu).

#3 PVC – polivinil-klorid

Vrlo otrovan i jedna je od najmanje pogodnih plastika za recikliranje. Ispušta dvije otrovne kemikalije koje kod ljudi mogu djelovati na hormone, a utječe i na dječiji razvoj, imunološki i endokrini sustav. Ove štetne tvari uzrokuju rak. Na plastici za hranu mora pisati da je baš za to namijenjena.

#3 plastic items (PVC)
Ova vrsta plastike se može pronaći u proizvodima za građevinarstvo-visokogradnju: cijevima, okvirima prozora i vrata, podovima i dr.

#4 LPDE – polietilen niske gustoće

Ne ispušta kemikalije u vodu. Za ovu vrstu plastike se vjeruje da je prilično sigurna za korištenje, ipak, nije ekološki pogodna jer se samo manji dio može reciklirati. U odnosu na HDPE (vrstu br.2) je više savitljiva

Je li sigurna? Da, ova vrsta je među sigurnim vrstama, ali uzevši u obzir ograničenu mogućnost recikliranja – dobro ju je koristiti više puta prije bacanja.

Obično se koristi za: vrećice za kupovinu, vrećice za zamrzavanje, mekane boce koje se mogu stisnuti, daske za rezanje, pjena za pakiranje, spremnike, ostalu plastiku za omatanje.

#4 plastic (LDPE) - plastic bag
 #4 ova plastika nije najbolja za čuvanje hrane!

#5 PP – polipropilen

Ona je među dvije vrste plastike koje se najviše proizvode. Ovo je dobra plastika. Obično je bijela ili poluprozirna, a može biti vatrootporna, mekana i tvrda. Od nje se rade mnogi proizvodi za kućanstvo, čašice za jogurt, medicinske boce te posude za čuvanje hrane u hladnjaku, jednokratne pelene, jednokratni tanjuri, šoljice i pribor za jelo i sl.

Međutim, a s obzirom da se ova plastika često koristi u kućanstvu i da se smatra sigurnom za korištenje u mikrovalnim pećnicama, bitno je naglasiti da se ta sigurnost za korištenje u mikrovalnim pećnicama odnosi na to da ovi proizvodi neće biti izobličeni zbog zagrijavanja. Neka istraživanja pokazuju da i za mikrovalne pećnice sigurna plastika može uzrokovati astmu i hormonalne poremećaje zbog čega je ipak bolje koristiti za ove svrhe staklene posude.

#5 plastic Polypropylene (PP)
Slika: samo do 3% ove vrste plastike #5 se reciklira, iako se ti trendovi pokušavaju povećati

6 PS – polistiren

Može ispuštati u vodu kancerogeni stiren. Teško ju je reciklirati zbog čega se savjetuje višekratno korištenje. Ova plastika je jeftina za proizvodnju, lagana je i može se lako oblikovati.

Od nje se rade jednokratne šalice, tanjuri, pribor za jelo te ambalaža za brzu hranu, kućišta za jaja, proizvodi za izolaciju i izolaciju građevinskih objekata.

#6 plastic type - Polystyrene
Problem sa ovom plastikom što je krhka, lako se lomi i sitni dijelovi završavaju u okolišu što štetno djeluje posebno na morski biljni i životinji svijet.

Brojem 7

Prema pravilniku o ambalaži, označeni su svi ostali polimerni materijali koji se ne mogu svrstati u gornjih 6 vrsta plastike. Jedan od njih je PC. To je najgora plastika za hranu jer može ispuštati kemikaliju BPA, bisfenol A. Nažalost, od nje rade i bočice za djecu pa pri kupovini treba paziti i tražiti one napravljene od plastike koje ne sadrže taj opasan BPA.

#7 plastic (other) - sport bottles
Od PC plastike rade se mekše boce, na primjer za kečap, te boce za sok i veliki spremnici za vodu, sportska oprema i boce za vodu, auto dijelovi, medicinska i stomatološka oprema, električni kabeli i dr.

ZAKLJUČAK i preporuke:

Iako je danas gotovo nemoguće izbjeći korištenje plastike, činite što je moguće više u odabiru drugih materijala, ili barem koristiti sigurnije vrste plastike.

Zapamtite da su brojevi #2, #4 i #5 relativno sigurni za korištenje. Ipak nemojte ih zagrijavati u mikrovalnoj pećnici iako su navedeni kao sigurni za isto (microwavable safe). Ostale vrste plastike koristite što rjeđe, posebno za hranu i piće. Vrsta #1 nije toliko loša ali je trebate koristiti u hladnom okruženju i ne koristiti višekratno.

About that Plastic Used to Package Your Food | Fooducate, Food infographic,  Good to know
Slika: Opća preporuka je koristiti plastiku sa oprezom!

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button