Zanimljivosti

Zaboravljate stvari? Znanost kaže da su ovi jednostavni trikovi često i najbolji

Evo jednostavnog savjeta za kako neznatna promjena navika spavanja ima blagotvorne posljedice unaprijeđujući dodatno našu budnost i pamćenje.

Tijekom godina naišli smo na neke iznenađujuće tehnike za koje znanstvene studije sugeriraju da bi mogle učiniti upravo takve stvari (poboljšati budnost, usredotočenost, pamćenje). Na primjer (da spomenemo samo neke):

Zapravo, nedavno smo imali toliko intrigantnih otkrića da sam siguran da zaboravljam još nekoliko fascinantnih, prenosi inc.com tekst Bill-a Murphy-ja.

Koliko god to bilo ironično, nedavna studija sugerira da bi vrlo jednostavna promjena obrasca spavanja mogla imati pozitivne učinke na budnost i pamćenje.

Ukratko: Nosite masku za oči dok spavate.

Pišući u mjesečnom recenziranom časopisu Sleep, istraživački tim sa sveučilišta u SAD-u, Škotskoj i Italiji izvijestio je o rezultatima dva eksperimenta koja su proveli na 122 pojedinca.

Prvi eksperiment uključivao je navođenje odraslih sudionika između 18 i 35 godina da pristanu nositi maske noću tjedan dana, voditi dnevnik spavanja i sudjelovati u nizu laboratorijskih testova na kraju tjedna.

Zatim su sudjelovali drugi tjedan, ovaj put bez maski, ali sa sličnim dnevnicima spavanja i laboratorijskim testovima na kraju tjedna. Ukratko, sudionici koji su nosili maske imali su bolje epizodno pamćenje i budnost kada su rješavali testove koji su mjerili asocijacije riječi, budnost i stalnu pozornost, nego oni bez njih.

Za drugi eksperiment, 33 sudionika pristalo je spavati dvije noći s maskom za oči, a zatim dvije dodatne noći noseći masku s izrezanim rupama za oči, koja je trebala kontrolirati bilo kakvu udobnost ili neudobnost koja bi mogla proizaći iz činjenice nošenja maske ​​za spavanje.

Faze spavanja sudionika također su praćene pomoću svjetlomjera i EKG trake. Ukratko, iako nisu izjavili da se osjećaju manje umorno ili svježije nakon (zbog) nošenja maski, pokazali su se zaista bolji u testovima.

Istraživači razmatraju da bi to mogao biti posljedica toga što sudionici provode više vremena u dubljim fazama sna dok nose maske, jer je okolno svjetlo blokirano.

Zapravo, jedna od istraživačica otkrila je u razgovoru kako je njezino osobno iskustvo preseljenja u Škotsku (kako bi stekla diplomu) i otkrića da njezin dom nema prozorske kapke, koji bi spriječili prodiranje jutarnjeg svjetla u sobu, potaknulo interes da ovo istraživanje krene isprva od te pretpostavke.

Dakle, zaključak je istraživanja, ako postoji mogućnost da vam nešto ovako jednostavno može pomoći da spavate i barem malo poboljšati pamćenje i rad mozga, možda vrijedi i pokušati.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button