Domovina

Mediji pronašli novi soj korone kojim su već sada počeli plašiti ljude

Mediji na svojim naslovnicama nas plaše novim sojevima. To je najbolji pokazatelj da brojevi zaraženih i teško bolesnih padaju. Preporučamo da svi koji dolaze iz Swazilanda (ili gdje je već taj soj nađen) trebaju u karantenu.

Zašto analizirati podatke – ilustracija za one koji ne vole brojeve.

Na slici je dnevna promjena broja hospitaliziranih u Hrvatskoj od početka pandemije koju redovito prati i analizira Nenad Bakic.

Mediji pronašli novi soj korone kojim su već sada počeli plašiti ljude
www.crodex.net

U točki A mediji (i HZJZ) polako dižu paniku, a mi koji gledamo brojeve već vidimo naznaku pada.

U točki B mediji (i HZJZ) jako dižu paniku i govore o raspadu sustava u bolnicama, vlade uvode razne „mjere“ kako bi pokazale da nešto rade, a mi koji gledamo brojeve smo gotovo sigurni da smo ono najgore već prošli.

U točki C se ukupan broj hospitaliziranih počinje smanjivati, svi znamo da nam ne prijeti kolaps u bolnicama i da je najgore prošlo.

Mediji prelaze na priče o opasnim novim sojevima, a vlade zadržavaju mjere i pokušavaju sve uvjeriti da su brojevi počeli padati upravo zbog mjera. Potpuno isti scenarij se ponovio i treći puta u gotovo svim zemljama. Optimist u meni se ponadao da ćemo ovaj puta biti pametniji, no nažalost onima koji su u točki B jako širili paniku nije lako priznati da su zbog toga što ne vole gledati brojeve pogriješili…

I danas se ukupni broj hospitaliziranih SMANJIO. To potvrđuje da već najmanje dva do tri tjedna pada broj zaraženih. Velik broj zaraženih i preopterećenje bolnica više nisu nešto čime mogu plašiti ljude, tako da je sada novi razlog za strah još jedan novi soj.

No tu je naš odgovor primjeren ugrozi: rekli smo da svi koji dolaze iz Swazilanda (ili gdje je već taj soj nađen) trebaju u karantenu.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button