Svijet

EU izbori: Začetak okretanja suverenizmu

Rezultati EU izbora većinski su očekivani. Suverenisti i tradicionalisti uvelike su nadjačali progresiviste (posebice eko-ideologe), no još uvijek s nedovoljnom razlikom da bi preuzeli kormilo iz ruku europskog establišmenta.

Valja izdvojiti masovne pobjede francuskih suverenista na čelu s M. Le Pen, aktualnog mađarskog i talijanskog vodstva te nove velike dobitke njemačkog AfD-a.

Indikativno je primijetiti i porast potpore desnim strankama od strane mladih. Primjerice, gotovo trećina poljskih građana u starosti između 18 i 29 godina dalo je glas konzervativnoj i euroskeptičnoj stranci Konfederacja.

Interpretacija rezultata može se sažeti kao početak promjene trenda, odnosno začetak okretanja suverenizmu. Pritom, to što je velik broj glasova otišao među nesvrstane ide u prilog tezi da se nalazimo u međufazi promjene snaga, u kojoj mnogi još nisu sigurni gdje bi se svrstali.

Kada nesvrstani krenu prelaziti među suvereniste – što, kako sada stvari stoje, neizbježno hoće, počet će se događati i formalne promjene u vodstvu. Možebitna koalicija dva desna EU bloka – ECR-a (European Conservative and Reformists) i ID-a (Identity and Democracy) pomogla bi u ubrzanju tog trenda.

U međuvremenu, ostaje nam raditi na neustrašivom i jasnom buđenju naših tradicionalnih vrijednosti – vjere, obitelji i nacije.

Može biti slika sljedećeg: tekst "9:11 p.m. m. -Liberals and Greens the Biggest Losers EU- EU-Wide The first official EU-wide estimates from the and it's European Parliament have been published the march of the non-aligned, who are predicted to to grow from 49 to over a"

Sapere Aude

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button