Povijest

Prva javna objava kapitalnog povijesnog zapisa vlč. dr. Dragutina Kambera iz 1945.g.

Velečasni Dragutin Kamber je pismo napisao kao odgovor francuskom kardinalu Eugenu Tisserantu koji ga je u vrlo neugodnoj audijenciji 1945. godine dočekao s klevetničkim pitanjem: “Kakvi ste narod vi Hrvati? Vi ste poklali 300 tisuća Srba…”. Glumac i redovni profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Joško Ševo, po prvi je puta javno u Hrvatskoj pročitao pismo vlč. dr. Dragutina Kambera gostujući kod Marka Juriča u podcastu Velebit.

Velečasni Kamber je pismo napisao kao odgovor francuskom kardinalu Eugenu Tisserantu koji ga je u vrlo neugodnoj audijenciji 1945. godine dočekao s klevetničkim pitanjem: “Kakvi ste narod vi Hrvati? Vi ste poklali 300 tisuća Srba.”

Dragutin Kamber,

Dragutin Kamber je za vrijeme NDH bio duhovnik Hrvatskih oružanih snaga. U ovom svom pismu je sažeo cijelu povijest odnosa Hrvata i Srba. Sve što je vizionarski napisao te 1945. ponovilo se 1991. godine. Pismo je, prema mišljenju mnogih, takvog sadržaja da bi trebalo biti uvršteno u školske udžbenike povijesti. Pismo je pronašao vlč. Ante Pavlović koji je bio na službi u Kanadi u jednoj privatnoj arhivi.

Dragutin (Karlo, Charles, Chas) Kamber, publicist (Rude kraj Sinja 1901. – Toronto 1969.). Bio je župnik u Doboju i drugim mjestima. Za vrijeme NDH bio je naprije vojni vikar u Bosni i Hercegovini, a zatim pročelnik duhovnika Hrvatskih oružanih snaga od 1944. godine. U svibnju 1945. izbjegao je u Austriju, potom u Rim, Španjolsku, Argentinu, SAD i Kanadu. Pisao je članke o politici, povijesti i vjerskim pitanjima. Napisao je knjigu ‘Slom NDH’ u kojoj se kritički osvrnuo na ustaški režim, navodeći da je proglašenje NDH bilo opravdano, ali da se suvremena borba za Hrvatsku ne može na temeljiti na NDH. Pisao je o hrvatskom podrijetlu bosanskih muslimana i drugim otvorenim i aktualnim temama.

Njegov najpoznatiji vizionarski tekst je rasprava “Problemi i metode u hrvatskoj borbi za slobodu”, u kojoj piše o potrebi stjecanja iskustva u državničkim poslovima i okupljanju oko minimalnog konsenzusa programa samostalne Hrvatske s autonomnom BiH. Također vizionarski, a za današnje vrijeme osobito aktualni tekstovi su njegovi autobiografski zapisi u kojima ističe da je osobno usavršavanje hrvatskog čovjeka u odnosu prema Bogu, preduvjet za rješavanje nacionalnoga pitanja.

Samo pismo koje čita Joško Ševo, možete poslušati u videu u nastavku dolje od 16:30 do 38:50.

Dragutin Kamber

Kamber, Dragutin

Kamber, Dragutin, hrvatski svećenik i publicist (Ruda kraj Sinja, 9. XII. 1901 – Toronto, Kanada, 30. VI. 1969). Za svećenika zaređen 1925. Isprva prefekt u Napretkovu konviktu, a potom urednik Katoličkoga tjednika (1926–28) u Sarajevu. Od 1928. studirao na Orijentalnom institutu u Rimu, gdje je i doktorirao 1931. Nakon povratka bio je vjeroučitelj na Učiteljskoj školi u Sarajevu te župnik u Doboju (1933–41) i Sarajevu (od 1941). Za II. svjetskog rata obnašao upravne dužnosti u bosanskom dijelu NDH, potom bio vojni vikar BiH, a od 1944. pročelnik duhovnika Hrvatskih oružanih snaga. Od svibnja 1945. u emigraciji. Odmah nakon rata (1945), u Rimu napisao memoare Slom NDH (Kako sam ga ja preživio), objavljene u Zagrebu 1993. i 1995, enciklopedija.hr.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button