Povijest

Stravična prometna nesreća prije 31 godinu prekinula je život omiljenog hrvatskog glazbenika

U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila u Zagrebu smrtno su stradale četiri osobe. Među njima i Tomislav Ivčić. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj, a njegove pjesme i dalje žive. Slušaju ih i nove generacije.

Tragična prometna nesreća koja se na današnji dan 1993. dogodila u Zagrebu, prekinula je život Tomislava Ivčića, jednog od najomiljenijih hrvatskih glazbenika. Stradao je nadomak kuće u zagrebačkoj Trnavi kada je u Branimirovoj ulici ispred njegovog automobila istrčala Rahima Ičić.

Tomislav Ivčić  rođen je u Zadru 1953. godine, od roditelja Nele i Šime Ivčić. Završio je gimnaziju u Zadru i osim u glazbi , bio je i dobar nogometaš.

Već je 70-ih godina prošloga stoljeća postao jedan od najpopularnijih pjevača i skladatelja bivše Jugoslavije. Zajedno s Mladenom Grdovićem nastupao je kao “Duo Pegla” čija se kazeta prodala u rekordnih četristo tisuća primjeraka. 

– Nas dvojica smo bili istinski prijatelji, nikad se ozbiljno nismo posvađali, osim kad bi zaigrali na karte. Nema situacije u kojoj se nismo našli, a dijelili smo istu strast prema brzini i autima. Kad je 1982. ili 1983. godine kupio novog Mercedesa odmah smo se stali utrkivati. Nas dvojica u Mercedesu, a Italo Surać u drugom autu. Natjeravali smo se neko vrijeme, a Italo nas je pretekao. Kako smo se približavali semaforu palilo se žuto svijetlo. Mislili smo da će Italo produžiti, a on je stao. Svom snagom udarili smo odozada, i ode novi Mercedes u papar – prisjetio se Grdović prijatelja Ivčića.

Po završetku gimnazije u Zagrebu je, Ivčić je već kao glazbena zvijezda, upisao studij ekonomije, smjer vanjska trgovina. Fakultet nije završio jer je uglavnom bio po nastupima, a tih godina vjenčao se sa suprugom Slavicom. U braku je dobio troje djece. Kćeri Izabelu i Kristinu te sina Ivana. U karijeri je napisao više od 200 pjesama i izdao 23 albuma prodana u više od 2 i pol milijuna primjeraka. Njegove pjesme bile su spoj popa i tradicionalnog dalmatinskog izričaja.

Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj, Ivčić je skladao i otpjevao pjesmu na engleskom jeziku “Stop the War in Croatia”. Pjesma je bila molitva kojom se pozivala međunarodna zajednica da spriječi otvorenu srbočetničku agresiju želeći time srušiti hrvatsko vrhovništvo u pokušaju stvaranja neovisne hrvatske države. Pjesma je pomogla širiti vijest o ratu u Hrvatskoj na globalnoj pozornici, što je kasnije dovelo do međunarodnog priznanja Hrvatske. 

Aktivirao se i u politici i 1990. godine postao članom Hrvatske demokratske zajednice, te se 1993. kandidirao za zastupničko mjesto u Hrvatskom saboru. Na izborima ga je osvojio ali nekoliko tjedana prije stupanja na navedenu dužnost pogiba. Zadnji intervju dao je tjedniku “Globus”. Sjajna karijera tragično je prekinuta 4. ožujka 1993. godine. U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila u Zagrebu smrtno su stradale četiri osobe. Među njima i Tomislav Ivčić. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj, a njegove pjesme i dalje žive. Slušaju ih i nove generacije. 

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
vecernji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button