Domovina

Komšić osjeća da pada u očima novog visokog predstavnika Schmidta. Možda da angažira Dragu Pilsela da mu za dobru cijenu ispegla imidž

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u utorak se sastao s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom te je iznio detalje s ovog susreta.

Na početku je Komšić naveo kako su se razgovori odnosili na aktualnu situaciju u BiH, ali i u regiji.

“Mogu reći da se nismo složili u vezi s nekim stvarima, naročito kada je riječ o rješenjima za izmjene Izbornog zakona. Moj dojam je da on preferira rješenje Fuleovog modela, što je vrlo opasno po budućnost BiH, jer je to jedna vrsta stvaranja etničkih teritorija, ali o ovom pitanju će svakako još biti mnogo rasprava”, kazao je Komšić, javlja Klix.ba.

Kako je naveo, tijekom razgovora s Christianom Schmidtom inzistirao je na potrebi provedbi svih presuda Europskog suda za ljudska prava, kao i na mišljenju Europske komisije o realizaciji 14 prioriteta.

“Prema mom mišljenju su to stvari o kojima bismo trebali razgovarati s predstavnicima međunarodne zajednice. Dotakli smo se ovoga što se događa kada je riječ o odnosima BiH i Srbije, neselektivnom hapšenju, o tome da Srbija ne isporučuje ratne zločince, čak da ih skrivaju, što će svakako komplicirati razvoj odnosa, tj. ući ćemo u fazu kada se nećemo moći pohvaliti bilateralnim odnosima”, rekao je Komšić.

Komšić je također istaknuo kako se tijekom sastanka našao u čudnoj situaciji, gdje je Schmidtu morao objašnjavati razlike između Otvorenog Balkana i Berlinskog procesa.

“Ono što me začudilo je to da sam se u trenutku našao u situaciji da objašnjavam razliku između Berlinskog procesa i Mini Šengena, tj. Otvorenog Balkana. Imao sam dojam da moram objašnjavati da su sve zemlje regije pristupile Berlinskom procesu i da se tu stvari rješavaju i da sve što se događa s Otvorenim Balkanom je samo dupliranje posla, ali u smanjenom obujmu, jer ne sudjeluje svih šest zemalja, već samo tri.

Što se mene tiče, Schmidt je visoki predstavnik i naravno da ćemo surađivati. Ja sam mu rekao da će u meni imati suradnika koji će mu iskreno reći stvari kakve jesu i bez skrivenih igara i to očekujem od njega. Vidjet ćemo što će biti, dogovorili smo se da ostajemo u kontaktu”, naglašava Komšić.

Komšić: Schmidtova slika o BiH nije kompletna

Komšić osjeća da pada u očima novog visokog predstavnika Schmidta. Možda da angažira Dragu Pilsela da  mu za dobru cijenu ispegla imidž
www.crodex.net

Također, predsjedavajući Predsjedništva BiH je izjavio kako smatra da Schmidt još uvijek nema kompletnu sliku o stanju u BiH.

“Polazim od pretpostavke da on ima pravo na svoj politički stav i da je možda došao s predodžbama koje ne odgovaraju realnosti i da se stvari drugačije događaju. Rekao sam mu da ima ovlasti i za nametanje Izbornog zakona, ali da snosi odgovornost za posljedice. Predali smo mu papir koji se tiče dekriminalizacije izbornog procesa, tj. ono što bi trebalo učiniti da bi BiH dobila poštenije izborne rezultate”, pojašnjava Komšić i ističe kako je Schmidtu potrebno vrijeme kako bi dobio jasnu sliku o situaciji u BiH.

“Moj dojam je da njegova slika o BiH nije kompletna, treba mu još nekoliko puzzli kako bi se stekla ukupna slika o stanju u državi. Pojasnio sam da u BiH želimo da je na snazi sve ono što je na snazi i u Njemačkoj i očekujem da ljudi koji dolaze iz takvih društava shvate to, da su bitni pojedinci i njihova prava, jer na tome počiva Europa, a ne na kolektivnim pravima bilo kakvih grupa”, govori Komšić.

Na kraju, Komšić se osvrnuo i na dolazak Angele Merkel u Beograd te je poručio kako je to znak da Merkel daje podršku politici Aleksandra Vučića.

‘Merkel otišla kod Vučića da mu da podršku’

“Njemačka kancelarka je odabrala takav format susreta, ne znam zašto. Kod Vučića je otišla da mu da još jednom podršku, što smatramo da je loše i da šalje loše signale, ali to je tako. Ne vidim drugi razlog zašto je kancelarka išla Vučiću na noge osim toga. Kao kompenzacija tom susretu, odabran je susret s ostalim premijerima u Tirani i Tegeltija je otišao na taj susret”, naveo je Komšić.

“Od takve ozbiljne zemlje kao što je Njemačka i ozbiljne osobe kao što je Merkel očekujete da su dobro informirani i da im je teško iznijeti pogrešnu sliku. Nemam dileme da institucijama u Berlinu nedostaju neke informacije, samo je pitanje što je cilj te politike. Ako je cilj praviti od Srbije regionalnog šefa, to neće ići. To sam rekao i Schmidtu. Možemo biti jednaki i samo na toj osnovi možemo razgovarati. Nema više gazda na Balkanu”, poručio je na kraju predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button