DomovinaIzbor uredništva

HDZ -ova diktatura i samovolja u Saboru:Sanader Grmoji zabranio govoriti

Neviđenu diktaturu i samovolju od strane HDZ-a smo vidjeli u sabornici tijekom rasprave o izvješću o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa . Mostovu Nikoli Grmoji je zabranjeno govoriti i oduzeta mu je riječ jer po tumačenju HDZ-ovaca nije imao pravo govoriti. SDP-ov Arsen Bauk mu je dao glazbenu podršku s mobitela Stublićevim “Chicagom”.

“Neću se odavde pomaknuti, možete zvati stražu jer dva mjeseca čekam očitovanje Odbora za Ustav vezano u samovolju koju radite. Ovo je više nepodnošljivo”, poručio je u četvrtak Grmoja predsjedavajućem Anti Sanaderu, koji ga je zbog toga udaljio sa sjednice u dvostrukom trajanju te sjednicu prekinuo na pet minuta.

Solidarizirajući se s Grmojom, za govornicu je potom izašao Bauk dijeleći njegovo nezadovoljstvo što Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav nije dao tumačenje kada se oduzima riječ zastupniku – nakon tri ili četiri opomene i je li se to broji od početka dana ili od početka točke dnevnog reda.

Ustvrdivši da nakon onoga što se dogodilo Grmoji nema nikakvog smisla sudjelovati u raspravi o toj točki, preostalo vrijeme za svoje obraćanje Bauk je za saborskom govornicom proveo šuteći dok je s mobitela pustio pjesmu Jure Stublića “Chicago”.

Kolege iz kluba pozvao je da mu se pridruže ispred govornice, što su i učinile Mirela Ahmetović i Sanja Radolović, koje su pak zbog toga kažnjene s četiri opomene i udaljene sa sjednice.

O svemu se , kada nije mogao u Saboru, očitovao na društvenim mrežama Nikola Grmoja čiju objavu donosimo u nastavku:

Večeras smo u Saboru svjedočili neopisivoj samovolji i sramoti vladajućih.

Točke o radu Povjerenstva o sprečavanju sukoba interesa za 2019., 2020. i 2021. godinu su tek sad stavili na dnevni red. I to nakon što su maknuli predsjednicu Povjerenstva Natašu Novaković koja im nije odgovarala jer je bila neovisna iako su i nju postavili.

Dok je ona bila predsjednica bojali su se rasprave o tim točkama s obzirom na brojne slučajeve koje je Povjerenstvo vodilo protiv Andreja Plenkovića ( afera Borg, Finska, zapošljavanje kumova, rodbine i prijatelja).

Iako su na čelo Povjerenstva stavili osobu od povjerenja, ipak su raspravu stavili u kasne noćne sate jer su znali da ćemo mi iz oporbe otvoriti slučaj Borg, slučaj Finska u kojem je Plenković odbio dostaviti dokumentaciju Povjerenstvu o stranačkom derneku na državni račun kao i temu zapošljavanja njemu bliskih ljudi.

Kada sam od predsjednice povjerenstva Jozić Ileković zatražio da kaže javno svoj stav o dužnosnicima koji ne poštuju Povjerenstvo i ne dostavljaju dokumentaciju, HDZ-ovci su se javili s povredama poslovnika.

I ja sam posegnuo za jednom da im odgovorim, a predsjedavajući Sanader mi je zbrojio povrede poslovnika od cijelog dana i isključio me iz rasprave.

Jedva su dočekali taj trenutak kako ne bi morali slušati moju raspravu u ime kluba Mosta u kojoj bi se osvrnuo na aferu Borgu, aferu Finska i sve Plenkovićeve marifetluke.

Odbio sam to prihvatiti jer zbrajanje povreda poslovnika koje su dobivene na različitim točkama je protuposlovničko postupanje.

Osim toga oporba je podnijela službeni zahtjev da se o takvoj praksi očituje Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav.

Rok za očitovanje je 24 sata, a od tog zahtjeva je prošlo nekoliko mjeseci.

Budući da izbjegavaju očitovanje kako bi najartikuliranije oporbenjake mogli isključivati iz rasprava zauzeo sam govornicu i odbio se pomaknuti.

Zahtijevao sam da se prije nastavka točke sastane Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav.

Vladajući predvođeni Sanaderom su naložili straži da me isprati iz Sabornice.

Kako bi poslao poruku da je dosta samovolje i iživljavanja nad oporbom ali i svim biračima koji su nam dali glas kao i da nećemo više trpjeti kršenje Poslovnika opirao sam se saborskoj straži i uporno zahtijevao sastanak Odbora za Ustav.

Nakon što su me trojica stražara odmaknuli od govornice napustio sam Sabornicu čuvajući i svoje dostojanstvo, ali i dostojanstvo visokog doma čiji sam izabrani zastupnik. Nisam im želio dopustiti scene iznošenja iz Sabornice.

Nakon mene iz rasprave su isključeni i zastupnici SDP-a koji su me podržali. Nadam se da će vladajući shvatiti poruku koju smo večeras poslali.

Više nećemo mirno gledati gaženje nas kao oporbe, naših prava i naših birača, kao ni kršenje Poslovnika.” napisao je Grmoja.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button