Povijest

30. ožujka 1995. Vran planina (BiH) – smrt pet vojnika iz elitne postrojbe AT Lučko

Petorica vojnika pripadnika elitne antiterorističke postrojbe Lučko izgubili su svoje živote na Vran planini 30.3. 1995. Oni su bili u pratnji legendarnog generala Janka Bobetka koji se vraćao s pregovora u Travniku sa zapovjednicima bošnjačke Armije BiH.

30. ožujka 1995. godine planina je Vran na svojim padinama okrenutim Tomislavgradu, na proplanku zvanom Prokos, pokazala svoje surovo lice. Kraj ožujka, kad je proljeće zagazilo pupovima biljaka i pjevom ptica i trebalo pričati o novom životu, iznenada se stvorila snježna oluja i zamela je kolonu generala Janka Bobetka s pratnjom. Temperatura je živu spustila na -18 stupnjeva Celzijusa.

Vjetar brzine 120 km/h napravio je strašnu mećavu. Kolona nije mogla dalje, zaustavila se i čekala pomoć 36 sati koju joj nitko nije pružio.U ovom ratu toliko naših prijatelja žrtvovaše svoje živote za život svog naroda i sve su one osobite, sve su one nenadoknadive, svakoj smo se dužni pokloniti, i svake se s tugom i ponosom sjećamo, jer su bile junačke i pune ljubavi.Jasno danas recimo, dali su živote obavljajući odgovorno svoju dužnost!, a u današnje vrijem, gdje je odgovornost, gdje je zadaća, što činimo danas?

U toj mećavi, štiteći svog ratnog zapovjednika, što im bijaše zadaća, živote dadoše:Ivica Begić (1962., Posušje), VP HVOMladen Jakovljević (1968., Novska), ATJ-LučkoRobert Krizmanić (1970., Ljubljana) ), ATJ-LučkoKrešo Supina (1970., Zagreb), VP HVDavor Zbiljski (1968., Zagreb) ), ATJ-Lučko.

Zamrznuo se sustav grijanja u vozilu te je u njega ulazio ugljen monoksid na kojeg ljudska osjetila ne reagiraju, i on bijaše njihov tihi ubojica. Sjećajući se te obljetnice, želimo im zahvaliti za njihovu žrtvu. Na mjestu gdje su dali svoje živote spomen je znak s njihovim imenima. Sjeća se zima koje polako padaju na ovaj događaj, snjegova i magla koje nam ga neće oteti iz duše. I danas, na obljetnicu želimo im odati počast. Sjetiti se njihove žrtve, izraziti sućut i zahvalnost njihovim obiteljima.

Umro je i zapovjednik Bobetko. Mnogi su njihovi suborci još živi i ovaj događaj, ova žrtva je u našim srcima. Neka dragi Bog njihovu žrtvu pretvori u naše dobro, u dobro našem narodu i našoj zemlji.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button