Izbor uredništva

JAKO ZABRINJAVAJUĆE! Misteriozno porasla smrt novorođenčadi

JAKO ZABRINJAVAJUĆE! Broj umrle djece u prošlogodišnjem rujnu i ožujku 2022. bio je skoro 5 puta veći od prosjeka! Uzrok se ne zna.

Zdravstvene vlasti u Škotskoj pokrenule su istragu nakon misterioznog porasta smrtnosti novorođenčadi. Njihov vrhunac zabilježen je već drugi puta u razmaku od samo šest mjeseci.

Izvješće lista Herald, kojeg prenosi i BBC, ističe vrlo neobičan porast smrtnosti, nakon što je 18 dojenčadi umrlo unutar četiri tjedna od rođenja u ožujku ove godine.

Father, Baby, Portrait, Infant, Newborn
JAKO ZABRINJAVAJUĆE! Misteriozno porasla smrt novorođenčadi. (Foto:Pixabay)

Još ih je više umrlo  u rujnu prošle godine, kada je prijavljen 21 neonatalni smrtni slučaj. To je najviše otkako je evidencija počela 2017. godine.

JAKO ZABRINJAVAJUĆE! Misteriozno porasla smrt novorođenčadi

„Stopa neonatalne smrtnosti iznosila je 5,1 na 1000 živorođenih u rujnu i 4,6 na 1000 u ožujku, u odnosu na prosjek od 1,49 na 1000 u 2019. godini”, izvještavaju novine.

Public Health Scotland  rekao je da smrtni slučajevi nisu mogli biti slučajni. Uzrok prethodnog skoka u rujnu također je ostao misterij.

U izvješću se navodi da se cijepljenje povećalo kod budućih majki i da su infekcije COVID-om tijekom trudnoće povezane s većom šansom za prijevremeni porod. Nije pronađena izravna veza između COVID-a i smrti.

PHS Scotland kaže da infekcije COVID-om čini se da nisu imale ulogu u rujanskoj broju smrtnih slučajeva.

Dr. Sarah Stock, stručnjakinja za medicinu majki i fetusa na Sveučilištu u Edinburghu, izjavila je za novine: “Mislim da su brojke stvarno zabrinjavajuće, ali još ne znamo razloge.

“Ono što znamo da razlog nije ‘neonatalni Covid’ – stope zaraze Covid-19 kod beba su vrlo niske, a smrtni slučajevi od Covida su srećom vrlo, vrlo mali, tako da ovo ne pogađa bebe.”

Steve Turner, pedijatar konzultant u Dječjoj bolnici Royal Aberdeen, rekao je da su smrtni slučajevi u prva četiri tjedna djetetovog života u Škotskoj i Velikoj Britaniji prije bili “relativno rijetki”.

Baby, Mother, Infant, Child, Female
Steve Turner rekao je da smrtni slučajevi u prva četiri tjedna djetetovog života u Škotskoj i Velikoj Britaniji prije bili “relativno rijetki”. (Foto:Pixabay)

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
paraf.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button