Kultura

Nova knjigu Edicije Velebit: ‘Protokoli velikosrpske ideologije – Temeljni dokumenti antihrvatskog pokreta od Načertanija do Memoranduma 2’

Povjesničar književnosti Slobodan Prosperov Novak i novinar Marko Jurič predstavili su novu knjigu Edicije Velebit: ‘Protokoli velikosrpske ideologije – Temeljni dokumenti antihrvatskog pokreta od Načertanija do Memoranduma 2’Knjiga donosi najvažnije dokumente od : ‘Načertanije’ Ilije Garašanina, ‘Srbi svi i svuda’ Vuka Karadžića, ‘Do istrage vaše ili naše’ Nikole Stojanovića, Ustav i poslovnik organizacije ‘Ujedinjenje ili smrt’, ‘Smrt je naša narodna igra’ tekst Ljubomira Micića iz časopisa Zenit, ‘Iseljavanje Arnauta’ Vase Čubrilovića, ‘Homogena Srbija’ Stevana Moljevića, Memorandum (1) SANU i do sad najcjelovitiju rekonstrukciju teksta ‘Memorandum 2’.Suradnici na ovoj knjizi bili su Tihomir Dujmović, Davor Domazet Lošo, Mato Artuković, Marko Jurič i Slobodan Prosperov Novak. U Knjizi su korištene karte i fotografije bogate zbirke Hrvatskog državnog arhiva. Mnogi će se pitati zašto sada ovakva knjiga kada je iz nas rat i stvorena država. Međutim naša realnost, zbivanja i manire naših istočnih susjeda upućuju na potrebu za ovakvom knjigom, osobito kada se pogleda u poglavlje ‘Memoranduma 2’ gdje se lako uviđa kako je mnogo toga spornoga i apsurdnoga što se događa u ovoj našoj hrvatskoj stvarnosti, ali i isto tako i kod naših susjeda u BiH i Crnoj Gori, plod smišljene politike, ili se radi o nevjerojatnoj slučajnosti i podudarnosti tamo zapisanih protokola i onoga što svakoga dana vidimo oko sebe.

Ova knjiga namijenjena je najširoj hrvatskoj čitateljskoj publici. Ona je nastala u okruženju Projekta Velebit koji na vrlo osebujan način povezuje brojne ljude i ideje i koji objedinjuje različite medije. Premda u našoj civilizaciji postoje znakovi sve većeg umiranja knjige, mi usuprot tomu vjerujemo da je ona i dalje najvažniji, a svakako najdjelotvorniji informacijski prostor. Ova knjiga ne želi se nikomu osvetiti, ali ona želi ukazati da samo život u istini može biti put svakog pojedinca i svakog naroda. U laži se ne može živjeti jer lažni su idoli posve oboreni u XX. stoljeću i mi kročimo danas prema jednom sretnijem vremenu u kojem niti jedan segment hrvatske prošlosti neće i ne smije biti nepoznat i krivo tumačen. Ova knjiga upućena je tom idealu.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
projekt Velebit

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button