Domovina

Odgovor Komšiću i Mesiću: Zašto ne bismo imali građansku Republiku Herceg Bosnu?

„Ako je nekomu problem nacionalna odrednica u kontekstu svih zagovaranja uređenja BiH, ja ne bih imao problem da mi nemamo ime hrvatski u teritorijalnoj jedinici pa ne bih imao ni problem da osnujemo građansku Republiku Herceg-Bosnu“, kazao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne izaslanik u Domu naroda federalnog parlamenta Damir Džeba.

„Ako ne prođu izmjene izbornog zakona zašto ne bi imali građansku Republiku Herceg Bosnu? Ako zeleni u Njemačkoj zagovaraju građanski model zašto ne bi mogao biti uspješan građanski model u građanskoj Republici Herceg-Bosni?“, pitao se Džeba.

Komentirao je i izjavu Bakira Izetbegovića koju je dao u austrijskom gradu Klagenfurtu na manifestaciji „Dijaspora uz Bosnu i Hercegovinu“. „Izjavom o šehidskoj krvi još jednom je osvijestio Hrvate i Srbe kako on vidi građansku BiH, a olovkom nikad ništa nije napisao. Sjećam se, tijekom pregovora u Mostaru uvijek bi crtao nekakve kružiće, kockice, cvjetiće… Eto za što mu olovka služi.“

Dopisnik RTV-a Heceg-Bosne iz Berlina Željko Matić u emisiji Kompas je kazao kako njemačka politika svakodnevno korigira stavove prema BiH, a možda je to ubrzala i Putinova invazija na Ukrajinu. „Zabrinuti su zbog situaciji na Zapadnom Balkanu. Dosta se pričalo o

građanskoj BiH za koju i Nijemci znaju da nije realna. Bez obzira na veličinu i broj stanovnika ne bi trebalo biti preglasavanja u BiH“, kazao je Matić.

O izmjenama izbornog zakona Džeba kaže kako je moguće postići dogovor i navodi primjer Mostarskog sporazuma. „Nitko nije vjerovao u postizanje dogovora za Mostar pa smo to promijenili. Izborni zakon je moguće izmijeniti kao i postizanje sporazuma, odnosno provedbu odluka Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
dnevnik.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button