Domovina

Kamo su nestale Betlehemske jaslice s Markovog trga?

Neke ideologije iz prošlosti pokušale su zabraniti Božić; danas to čini diktatura relativizma

Nedavno je EU pokušala provući dokument od 30 stranica samo kako bi u svojim procesima omalovažavanja Svete obitelji provukla da se ne spominje riječ Božić, Marija, Josip i tako redom. Željeli su to uraditi, ali su nakon burnih reakcija “privremeno” odustali te su na kraju samo povukli dokument, o čemu je Braniteljski portal prvi u Hrvatskoj pisao.

Sad nam pred Božić podvaljuju , žestokim i dobro plaćenim marketingom figurice orašara i nekakvih izobličeno devijantnih spodoba koje nemaju nikakve veze sa našim tj. kršćanskim tradicijama…

Jaslice su prikaz Isusova rođenja iz Evanđelja po Mateju i Evanđelja po Luki. Isus se rodio u betlehemskoj štalici, gdje ga je Marija povila i položila u jasle. Bog, koji se utjelovio da bi otkupio naše grijehe, rodio se u štalici, ponizivši se da bi nam bio bliže. Već u ranim stoljećima kršćanstva, vjernici su slikali prizore Isusova rođenja u katakombama.

U novije vrijeme, jaslice su znale krasiti trgove, izloge trgovina, kao i muzeje. U Zagrebu se godinama u sklopu manifestacije “Zagrebački salon jaslica” pokazivalo jaslice u izlozima trgovina u centru Zagreba. Tradicija se počela gasiti nakon 2010. godine, a izložbe se mogu vidjeti još jedino u organizaciji Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica. Danas se jaslice mogu pronaći samo u crkvama ili domovima.

U Zgrebu Orašar zamijenio Betlehemske jaslice

”Na Markovom trgu, točno na pola puta između zgrade Vlade i Hrvatskog sabora, a ispred crkve Sv. Marka postavljen je ukrašen bor. Da, postavljen je i ukrašen je bor, a ne božićna jelka.

Umjesto jaslica s malenim Isusom, njegovom Sv. Majkom i Sv. Josipom, ispod pod bora će vjerojatno biti i neki štakori te brkati drveni Orašari (dekorativne figure drobilice za orahe iz njemačke tradicijske kulture), koji bi valjda po “Bruxellskom naputku” trebali biti poruka o raskidu s nazadnim običajima i prestanku spomena Božjeg imena, baš onako kako su to europski vlastodršci naumili.

I? Eto, uspijeva im. Uspjeva im u zemlji Hrvatskoj, u zemlji katoličkoj.

Tako to barem na oko izgleda i tako to oni barem misle. A ne znaju kako su im trudi uzaludni, kako “predstavu na Markovom trgu” nije postavio i osmislio hrvatski narod, već njegove tužne i služne vođe koje slušajući “Brussellske ćate” ispadaju jadne i nevoljne sluge koje su spremne čak i najveći blagdan u Hrvata pretvoriti u cirkus.

I pretvorili su ga oni sami sebi. To je odraz stanja s desne i lijeve strane bora koji govori o našem sluganstvu, o našoj zloći i njihovoj spremnosti na odricanje od “Malenog” u ime “brkatog”.” napisao je Jure Burić za fenix-magazin.de.

Običaj da se u crkve postave jaslice, sa figurama koje dočaravaju siromašne uvjete staje u kojoj je Isus Krist rođen, potječe iz 13. st. Takve jaslice Svete obitelji u svojim domovima za Božić imaju i kršćanski  vjernici. Prve jaslice napravio je Sveti Franjo Asiški 1223. godine.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button