Domovina

Vlado Šantić: General HVO-a kojeg su svirepo ubili pripadnici tzv. ARBiH

Sin generala HVO-a Vlade Šantića, Duje Šantić, izjavio je u utorak kako više ne vjeruje da će pronaći očeve tjelesne ostatke i pokopati ih nakon što je na današnji dan prije 27 godina netragom nestao nedaleko Bihaća, za što se odnedavno sudi skupini pripadnika bošnjačke tzv. Armije BiH.

“Nedavno sam shvatio kako nećemo nikada pronaći njegovo tijelo i riješiti ovaj slučaj”, rekao je medijima u Mostaru Duje Šantić, koji je nedavno svjedočio na početku sudskog postupka koji se za ubojstvo njegova oca vodi pred Županijskim sudom u Bihaću.

Po njegovim tvrdnjama, odavno je jasno kako se cijeli slučaj ubojstva i nestanka tijela generala Šantića “sustavno zataškava”.

“Sve se čini kako bi se i ovaj sudski postupak završio i da se slučaj zaboravi”, dodao je.

Duje Šantić izrazio je ogorčenost što u borbi obitelji za rasvjetljivanje sudbine nekadašnjeg zapovjednika Hrvatskoga vijeća obrane u Bihaću nije nikada dobio potporu vlasti iz BiH i Hrvatske.

Naveo je kako je imao potporu tek Hrvatske republikanske stranke iz Mostara.

Duje Šantić je zajedno s majkom Jagodom sredinom prosinca prošle godine svjedočio pred Županijskim sudom u Bihaću na početku sudskog postupka koji se vodi po optužnici podignutoj zbog ubojstva generala HVO-a.

Taj je sud još je u siječnju 2019. potvrdio optužnicu kojom se za ubojstvo generala Šantića terete Hamdija Abdić zvani Tigar, bivši visoki časnik bošnjačke tzv. Armije BiH te Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović. Svi su optuženi da su organizirali i na svirep i podmukao način ubili generala HVO-a Vladu Šantića.

Vlado Šantić: General HVO-a kojeg su svirepo ubili pripadnici tzv. ARBiH
crodex.net
Foto: www.USKinfo.ba/ Prvooptuženi Hamdija Abdić Tigar

Prvooptuženi Abdić trenutačno je zastupnik Stranke demokratske akcije (SAD) u parlamentu Federacije BiH.

General Šantić nestao je u noći s 8. na 9. ožujka 1995. u Bihaću, nakon što ga je iz lokalnog zapovjedništva HVO-a odveo optuženi Abdić sa svojim vojnicima. Šantića su, prema izjavama svjedoka, odveli u hotel Sedra, gdje je razgovarao sa zapovjednikom Petog korpusa tzv. Armije BiH Atifom Dudakovićem, a nakon toga mu se gubi svaki trag.

“Slučaj Šantić” je godinama zaboravljen, da bi ponovo bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka. Svjedok je tvrdio kako je general teško zlostavljan i ubijen, a njegovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s neidentificiranim koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća, no zbog oštećenja nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button