DomovinaVjera

‘Kardinal ljubavi i dobrote’ – 22. obljetnica smrti velikog kardinala

Zagreb nema niti jedne ulice nazvane po ovom velikom čovjeku.

Danas je 22. obljetnica smrti Franje Kuharića – kardinala vjere, ljubavi i pravde

Za svećenika ga je zaredio, 15. srpnja 1945. godine, nadbiskup Alojzije Stepinac, što je uvijek s ponosom isticao i smatrao posebnim znakom milosti, ali i odgovornosti. Kardinal Kuharić bio je jedna od najpopularnijih i najobljubljenijih osoba koja je ikada obnašala službu zagrebačkoga nadbiskupa te koja je postala savjest hrvatskoga naroda, ali njegov vjerski i nacionalni putokaz. Kao vjerni tumač i provoditelj misli i djela svojega prethodnika zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, Kuharić je izazivao komunističke vlastodršce koji su mu javno prijetili, nazivajući ga alter egom kardinala Stepinca. No, on je doživio i Stepinčevu potpunu rehabilitaciju.

Franjo Kuharić je uvijek ustajao i ustrajao u obrani vjere, prava pojedinca inzistirajući na pravednosti i temeljnim načelima u doba komunizma, ali i u Domovinskom ratu. Branio je pravo Hrvatske na njezinu samostalnost, ali je s krajnjom otvorenošću ustajao na obranu potlačenih naglašavajući kršćanska načela pravednosti i ljubavi

Sluga Božji, kardinal Franjo Kuharić svojim životom ostavio je trag vjere i Božje ljubavi. Krasila ga je jednostavnost, skromnost i blagost. Riječi kardinala Franje Kuharića malo su koga ostavljale ravnodušnima. Mnogi se još i danas sjećaju, iako ga nema već više od 20 godina. Sjećaju se njegove vedrine, topline, srdačnosti u nastupu i u govoru, u pristupu bližnjima…

U sjećanje na njegov život, povodom 19. obljetnice njegove smrti, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije pripremio je nekoliko videozapisa s njegovim riječima kako bi njegova vjera i mudrost živjela i danas u srcima vjernika.

Veliki humanist i domoljub, kardinal Franjo Kuharić, pokopan je u kripti zagrebačke katedrale. Uz njega su hrvatski velikani – mučenik Stepinac, Franjo Šeper, Eugen Kvaternik, Zrinski i Frankopani i drugi.

Zvuči nevjerojatno ali kardinal Franjo Kuharić i 22 godine od njegove smrti još uvijek nema svoju ulicu ili trg u Gradu Zagrebu. Zašto?

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button