Zanimljivosti

Počela isporuka PzH 2000 njemačkih haubica Mađarskoj

Prva od 24 naručene samohodne haubice PzH 2000 njemačke tvrtke KMV stigla je u Mađarsku, čime se nastavlja sveobuhvatna modernizacija mađarske vojske, navodi danas portal Balkanska sigurnosna mreža.

Panzerhaubice će koristiti 101. artiljerijska divizija 25. pješadijske brigade „Gyogy Klapka“ iz Tate.

Nabavka je dio paketa vrijednog pola milijarde eura koja uključuje i:

  • kupovinu 44 tenka Leopard 2A7 i
  • 12 rabljenih Leoparda 2A4.
Panzerhaubitze 2000 - Wikipedia
Slika: Haubice PzH 2000 su kalibra 155 milimetara, imaju petočlanu posadu i mogu ispaljivati do 10 projektila u minuti. Maksimalni domet je između 30 i 67 kilometara, u zavisnosti od vrste streljiva. / Foto: Wikipedia

Program ‘Zrinski 2026’

„Kupovina Panzerhaubica i Leoparda od Njemačke dio je programa sveobuhvatne modernizacije oružanih snaga Mađarske ‘Zrinski 2026’. Strateško opredjeljenje je da se oružje i oprema kupuju ili licencno proizvode od prestižnih proizvođača u EU”, navodi taj portal.

U tekstu se podsjeća kako su glavni partneri tvrtka Airbus za helikoptere H-145M, a za tenkove Leopard 2A7 i haubice PzH 2000 njemački KMV i Rheinmetal. Novo streljačko oružje Mađarska proizvodi po licenci Češke Zbrojovke (CZ).

Budimpešta je već dobila 12 rabljenih Leparda 2A4HU za obuku i logistička vozila.

Samohodne haubice PzH 2000 u regiji već koriste Grčka i Hrvatska, a Mađarska je ove godine započela pregovore o nabavci još novijih samohodnih haubica od Njemačke.

Usporedba Hrvatske i Mađarske moći prema globalfirepower.com za 2021.g.:

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
www.balkansec.netj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button