Domovina

Antikorupcijsko vijeće: Grmoja nezadovoljan svjedočenjem bivšeg člana Nadzornog odbora Ine

U Saboru je danas održana nova sjednica Antikorupcijskog vijeća, na kojoj su se nastavili saslušanja oko upravljanja Inom. Iskaz su dali Božo Mikuš, bivši član Nadzornog odbora Ine i Damir Vanđelić, bivši šef Nadzornog odbora Ine.

Mikuš o “nepodopštinama direktora u Ini”

Znam da se ministar Vrdoljak u ono vrijeme predstavljao da je on glavni pregovarač i da je valjano samo ono što on kaže ili iskaže u pisanom obliku. Nitko drugi nije mogao raditi ništa, pa izgleda ni predsjednik NO-a ni predsjednik Vlade. Eto, to vam je priča o korporativnom upravljanju. Ne bi bilo toliko trvenja, ali političari ne bi imali o čemu pričati, rekao je Mikuš.

“Mi kao sindikat nikad nismo imali problema s ljudima iz MOL-a koji su bili u Ini. Mogu vam reći da su oni bili alibi za mnoge nepodopštine naših direktora. Ja sam to doživio jedanput”, rekao je Mikuš, javlja N1.

O zatvaranju rafinerije Sisak

Ja nisam političar da trebam skupljati nekakve poene, da radim predstavu, rekao je Mikuš.

Mislite li da je zatvaranje rafinerije Sisak bilo zbog gubitka?, upitao je Grmoja.

Rafinerija nafte Sisak stvarala je i veći gubitak od 100 milijuna, ali ne mislim da ju je zbog toga trebalo zatvarati. Gospodin Štern je mislio da je treba zatvoriti. Fižulić, kad je obrazlagao prijedlog zakona o privatizaciji Ine, predložio je da se rafinerije izdvoje iz Ine, da se jedna rafinerija proda, a novcem koji bi se dobio privatizirala bi se druga, rekao je Mikuš.

Dodao je da MOL nije prvi koji je htio zatvoriti rafineriju Sisak.

“Rafinerija u Sisku je u nekom periodu bila subvencionirana od strane Naftaplina temeljem niže cijene nafte. Znači, stvarala je gubitke. I sad se vraćamo na ono pitanje koje sam vam ja postavio. Davno prije je trebalo modernizirati Inine rafinerije. Za to je bilo novca. Davno prije kad govorim to je bilo prije preuzimanja Ine, to se moglo napraviti za puno manje novca i uz puno bolju tehnologiju”, rekao je Mikuš.

“Gospodine Grmoja, vi mene stalno navlačite da rečem nešto što biste vi htjeli čuti. Budite toliko ljubazni pa mi recite što želite čuti”, rekao je Mikuš.

Grmoja mu je rekao da su njegovi odgovori suspektni i da se izvlači od konkretnih odgovora.

“Mijenjate iskaz, ali to je vaše pravo”, rekao je Grmoja. “Ja ništa ne mijenjam”, odgovorio mu je Mikuš. 12:34

Pitanja Nikole Grmoje

Grmoja je Mikušu rekao da ima tri pitanja. “Jeste li ikada kao član NO-a ili predsjednik sindikata javno ukazivali na problem vođenja kompanije koji nije u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima? Je li ovakvo poslovanje Ine dovelo do toga da je Ina danas jača kompanija nego što je bila 2003. kad je MOL ušao u Inu? Je li po vama Ina u procesu pretvorbe pretvorena u podružnicu MOL-a?, upitao je Grmoja Mikuša.

Mikuš je zamolio da se postavlja jedno po jedno pitanje. “Nemojte mi stavljati u usta nešto što ja nisam rekao. Pazite, vi možete imati svoje mišljenje, ali to mišljenje ne možete meni stavljati u usta”, rekao je Mikuš.

“Vi branite model upravljanja MOL-a”, rekao je Grmoja.

“Ništa ja ne branim”, rekao je Mikuš.

“Jeste li ikada kao član NO-a ili predsjednik sindikata javno ukazivali na problem vođenja kompanije koji nije u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima?”, pitao je Grmoja.

“Kao član NO-a sigurno ne. Kao predsjednik sindikata ne znam”, rekao je Mikuš.

“Je li ovakvo poslovanje Ine dovelo do toga da je Ina danas jača kompanija nego što je bila 2003. kad je MOL ušao u Inu?”, bilo je drugo pitanje.

“Ako je Ina bila jača kompanija 2003., zašto nije modernizirala rafinerije? Onda bi rafinerije bile moderne, rentabilne i nitko ne bi bio u situaciji da razgovara o zatvaranju rafinerija, ako je ona rentabilna. A sad se vi zapitajte zašto nisu obnovljene”, rekao je Mikuš.

“Je li po vama Ina u procesu pretvorbe pretvorena u podružnicu MOL-a?”, bilo je treće pitanje.

“Ja nikad nisam imao dojam da je Ina podružnica MOL-a. Ja sam imao puno sukoba s predstavnicima MOL-a po raznim pitanjima i mogu reći da se može napraviti, ako znate što želite, ako mislite da je to moguće i ako za to imate argument. Prema tome, prestanite govoriti da ja branim MOL. Ja ne branim MOL, ja govorim istinu. Ako nekome ta istina nije po volji, onda se taj treba zapitati što je s njim. Prestanite mi imputirati nešto”, rekao je Mikuš.

Nakon kratke pauze, prisutnima se obratio Damir Vanđelić.

“Došao sam u nadi da ćemo otkupiti INA-u. Neodazivanje ovakvom tijelu me smeta kao hrvatskog branitelja budući da su mnogi ginuli. Smatram da hrvatske institucije moraju poštivati, te se trebaju odazvati ovom Vijeću pogotovo oni koje je na njihove pozicije postavila hrvatska Vlada”, kazao je Vanđelić.

“Vlada je već 2016. godine bila upoznata s neusklađenosti INA-e i MOL-a. Kad sam preuzimao poziciju predsjednika Nadzornog Odbora, dobio sam u dokumentu svojeg prethodnika rečenicu u kojoj stoji da se INA-om ne upravlja sukladno hrvatskim zakonima”, kazao je Vanđelić.

Naveo je kako je njega u Upravu INA-e postavila Vlada na čijem čelu je bio Tihomir Orešković, te je podsjetio da je Orešković kazao prilikom glasovanja o njegovoj smjeni kazao da ga smjenjuju zbog INA-e.

Grmoja je istaknuo da je Zekanović tražio da se na Antikorupcijsko vijeće pozive predsjednik Mosta Božo Petrov i predsjednik Zorana Milanovića te je pitao potom Vanđelića o arbitraži i o svojoj komunikaciji u to vrijeme s navedenim dužnosnicima.

“Mislim da je arbitraža završila odlično za Hrvatsku. Platili smo jednu osminu koju je MOL tražio od nas. Da smo išli na dogovor, platili bi pola. Tko god se zalagao u arbitražu, stavio je povjerenje u Arbitražni sud. Mislim da tko god da je zagovarao da ostanemo, zalagao se dobro”, kazao je Vanđelić. Na pitanje je li razgovarao s dužnosnicima koje želi pozvati Zekanović, kazao je da se ne sjeća, ali da je razgovarao da bi tada predložio ostanak u arbitraži.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button