Ljepota i zdravlje

Bockaj me bockaj. Pfizer najavljuje treću dozu cjepiva za djecu

Proizvođač cjepiva Pfizer izjavio je u petak da ispitivanja njegovog cjepiva na djeci u dobi od 2 do 5 godina pokazuju da ono nije pružilo očekivani imunitet kod djece ove dobi, te da dodaje treću dozu.

Farmaceutski div najavio je da će početi testirati treću dozu na maloj djeci “najmanje dva mjeseca nakon druge doze” u nastojanju da “pruži visoku razinu zaštite u ovoj mladoj dobnoj skupini”, prenosi RT.

Pfizer će početi testirati treću dozu cjepiva protiv koronavirusa kod djece u dobi od šest mjeseci do pet godina nakon što je otkrio dvije doze cjepiva možda ne pružaju dovoljnu zaštitu u navedenoj dobnoj skupini.

Bockaj me bockaj. Pfizer najavljuje treću dozu cjepiva za djecu
www.crodex.net
Foto: Wane

Tvrtka je citirala kliničke podatke prema kojima se čini da najmanja doza za djecu mlađu od pet godina nije učinkovita u zaštiti onih u dobi od 2 do 5 godina.

Doze cjepiva razlikuju se u različitim dobnim skupinama uključenim u studiju. Djeca u dobi od 5 do 12 godina primila su dvije doze od 10 mikrograma. To je trećina doze od 30 mikrograma za odrasle. Djeca mlađa od pet godina, uključujući dojenčad, cijepljena su injekcijama od tri mikrograma.

Pfizer je tvrdio da tijekom ispitivanja nisu utvrđeni nikakvi sigurnosni problemi.

Najavio je da će sljedeće godine tražiti hitno odobrenje za novi režim cijepljenja s tri doze za malu djecu.

Najava dolazi nakon što su američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ovog tjedna izvijestili o osam slučajeva miokarditisa. Ova potencijalno smrtonosna upala srca, zabilježena je kod djece u dobi od 5 do 11 godina nakon što su primili Pfizerovo cjepivo.

Od studenog svi u SAD-u u dobi od pet i više godina ispunjavaju uvjete za cijepljenje protiv koronavirusa. Amerikanci koji imaju najmanje 16 godina mogu dobiti treću dozu Pfizerovog cjepiva. Oni od 18 i više godina mogu dobiti treću dozu od Moderne ili Johnson & Johnsona.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button