DomovinaIzbor uredništvaVideo

General Rahim Ademi: Obrana Šibenika je bila jedna od najvećih hrvatskih pobjeda, a u svakom Mladićevom napadu na Šibenik sam mu ‘slomio zube’.

General Rahim Ademi je rođen u selu Karaču, u općini Vučitrn, na Kosovu. Završio je Vojnu akademiju u Beogradu 1976., smjer topništvo, nakon čega je raspoređen na službu u Rogoznicu kraj Šibenika. Tu se i vjenčao sa suprugom Anitom s kojom ima dvije kćeri. Dragovoljno je pristupio u HV (ZNG RH) u ljeto 1991., napustivši djelatnu službu u JNA po čijim je evaluacijama bio jedan od najsposobnijih topničkih časnika (vježbovno natjecanje s konca 1980-tih na kojem je bio drugi).

Svoju hrabrost i strategiju kao zapovjednik HV odmah je pokazao obranivši grad Šibenik u napadu JNA i četnika u rujnu 1991., kao i zauzimanje nekoliko vojarni JNA u Šibeniku i okolici. 28. svibnja 1992. postaje brigadir Hrvatske vojske. Za zamjenika zapovjednika Zbornog područja Gospić imenovan je 1993. godine. Svoje vojno umijeće je pokazao i u mnogo puta u 1993. Operacija Maslenica, kao i Operacija Medački džep, a potom i na području BiH u operacijama HV koje su vođene od studenoga 1994. do studenoga 1995. na potezu od Livanjskog polja – Dinare prema Mrkonjić Gradu tj. u Operacija Zima ’94., kao i u svim važnim operacijama na području BiH i RH:

General Ademi svoje zadaće u Domovinskom ratu uglavnom je odrađivao na prvim crtama bojišnice.

Malo je poznato da je on general od kojeg je srpski ratni zločinac Ratko Mladić doživio prvi veliki poraz u Domovinskom ratu. U rujnu 1991. Mladić je sa svojom borbenom mašinom bio vrlo blizu cilja, na periferiji Šibenika – grada u Hrvatskoj.

Međutim, dočekao ga je general Rahim Ademi, koji je zapovijedao obranom Šibenika. Ademi tvrdi da je Mladićev cilj bio podijeliti Hrvatsku na dva dijela, u smjeru Sinja i Biograda. U tom bi slučaju bile otvorene nove ceste, osobito u smjeru Splita i južnije, pa je pad Šibenika bio stvar cijele Dalmacije. Iz tog razloga smatra da je obrana Šibenika bila jedna od najvećih hrvatskih pobjeda u ratu s JNA.

„Imao je modernu vojsku, s tenkovima, dok se mi nismo imali s čime braniti. Tada sam organizirao vojarnu u Rogoznici, gdje smo došli do teškog naoružanja i topništva, i tamo smo preko noći formirali topničke baterije i postavili ih u obranu ispred Šibenika, a zatim prodrli oko 25 kilometara iza Vodica i uspjeli probiti blokadu Šibenika .

Mladić je danas osuđen na doživotni zatvor pred Haškim tribunalom “Ovo je bio njegov prvi poraz, dok ja kao vojnik smatram da je to bila najveća pobjeda Domovinskog rata u bitci za Šibenik”, kaže Ademi, prenosi gazetametro.net.

Dok je ta regija bila pod Ademovim zapovjedništvom, spriječio je Mladića da zauzme branu Peruča, jer je Mladić prijetio da će je srušiti i ubiti više od 50.000 ljudi. Tvrdi da nikada nije poznavao Mladića – “slava Bogu”, kaže, jer o njemu kao čovjeku i časniku ima jako loše mišljenje. “Viđali su nas samo s oružjem, a u svakom njegovom napadu u Šibeniku sam mu ‘slomio zube’.

Ademi:„Mogu reći da Mladić uopće nije bio vojnik. Nikada nije pokazao znanje i borbene vještine, samo je pokazao svoju “hrabrost” prema nedužnim civilima, ubijajući civile i ljude koji su bili nenaoružani. Ali u smislu bitaka, tamo je uvijek bio veliki gubitnik, a njegova se osobnost najbolje vidi u onome što je radio u Škabrnji, gdje je ubijao samo civile, zatim u Srebrenici …

To mu je najveća sramota, počinio je ratne zločine nad civilima, ne samo jedan, nego više, ali kad se suočio s Hrvatskom vojskom, uvijek se povlačio, gdje ima dana kad su civili nenaoružani, slao je tenkove i činio zločine, kad je prilazio Hrvatskoj vojsci uvijek se povlačio pa je od nas doživio poraze kad je bio ovdje ”, kaže Ademi.

Ratko Mladić bio je alfa i omega i bio je visoko hvaljen od strane “srpske ratne strane”, kao veliki heroj, veliki pobjednik, ali kada se vratite na događaje koji su se dogodili, uglavnom je doživljavao poraze, dok je liječio poraze i frustracije napao nenaoružane civile i počinio velike zločine nad njima ”, zaključuje hrvatski general s Kosova Rrahim Ademi.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button