DomovinaIzbor uredništvaVideo

U noći s 8. na 9. ožujka iz hotela Sedra u Bihaću, gdje se slavio dan žena, otet je general Vlado Šantić

U noći s 8. na 9. ožujka iz hotela Sedra u Bihaću, gdje se slavio dan žena, otet je general Vlado Šantić zapovjednik HVO-a za područje Bihaća.

Njegovo tijelo nikad nije pronađeno, a vjeruje se da je njegovu likvidaciju naredio tadašnji zapovjednik 5. korpusa tzv. Armije BiH general Atif Dudaković, jer su imali mnogobrojna neslaganja.

Kobnoga dana zapovjednik 502. brigade Hamdija Abdić Tigar je došao po Šantića u stožer HVO-a, pozvavši ga na sastanak sa Dudakovićem u hotel Sedra.

Došavši u hotel Šantićeva je pratnja razoružana, a njemu se od tog dana gubi svaki trag.

Sin generala HVO-a Vlade Šantića, Duje Šantić, izjavio je kako više ne vjeruje da će pronaći očeve tjelesne ostatke i pokopati ih nakon što je na današnji dan  netragom nestao nedaleko Bihaća, za što se odnedavno sudi skupini pripadnika bošnjačke tzv. Armije BiH.

“Nedavno sam shvatio kako nećemo nikada pronaći njegovo tijelo i riješiti ovaj slučaj”, rekao je medijima u Mostaru Duje Šantić, koji je i svjedočio na početku sudskog postupka koji se za ubojstvo njegova oca vodio pred Županijskim sudom u Bihaću.

Po njegovim tvrdnjama, odavno je jasno kako se cijeli slučaj ubojstva i nestanka tijela generala Šantića “sustavno zataškava”.

“Sve se čini kako bi se i ovaj sudski postupak završio i da se slučaj zaboravi”, dodao je.

Duje Šantić izrazio je ogorčenost što u borbi obitelji za rasvjetljivanje sudbine nekadašnjeg zapovjednika Hrvatskoga vijeća obrane u Bihaću nije nikada dobio potporu vlasti iz BiH i Hrvatske.

Naveo je kako je imao potporu tek Hrvatske republikanske stranke iz Mostara.

Duje Šantić je zajedno s majkom Jagodom sredinom prosinca 2021. godine svjedočio pred Županijskim sudom u Bihaću na početku sudskog postupka koji se vodio po optužnici podignutoj zbog ubojstva generala HVO-a.

Taj je sud još je u siječnju 2019. potvrdio optužnicu kojom se za ubojstvo generala Šantića terete Hamdija Abdić zvani Tigar, bivši visoki časnik bošnjačke tzv. Armije BiH te Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović. Svi su optuženi da su organizirali i na svirep i podmukao način ubili generala HVO-a Vladu Šantića.

Foto: www.USKinfo.ba/ Prvooptuženi Hamdija Abdić Tigar

General Šantić nestao je u noći s 8. na 9. ožujka 1995. u Bihaću, nakon što ga je iz lokalnog zapovjedništva HVO-a odveo optuženi Abdić sa svojim vojnicima. Šantića su, prema izjavama svjedoka, odveli u hotel Sedra, gdje je razgovarao sa zapovjednikom Petog korpusa tzv. Armije BiH Atifom Dudakovićem, a nakon toga mu se gubi svaki trag.

“Slučaj Šantić” je godinama zaboravljen, da bi ponovo bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka. Svjedok je tvrdio kako je general teško zlostavljan i ubijen, a njegovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s neidentificiranim koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća, no zbog oštećenja nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu.

Zašto DORH još nije podignuo optužnice protiv časnika tzv. Armije BiH koji su odgovorni za zločine nad Hrvatima u Domovinskom ratu u Hrvatskoj i BiH?

Kao logično nameće se pitanje zašto DORH još nije podignuo optužnice protiv časnika tzv. Armije BiH koji su odgovorni za zločine nad Hrvatima u Domovinskom ratu u Hrvatskoj i BiH?

Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske podnesene su još prije 4 godine prijave protiv časnika bošnjačke Armije BiH zbog aktivnog sudjelovanja u agresiji na Hrvatsku i zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad Hrvatima u BiH. Riječ je o zločinima nad Hrvatima koji nisu bili obuhvaćeni procesima u Haagu.

U prijavama su su detaljno opisani zločini za koji se terete navedene osobe.

POPIS OSUMNJIČENIH:

1. general Sefer Halilović, Agent KOS-a sudjelovao u ratu protiv Hrvatske, kasnije bio načelnik u Armiji BiH

2. Mirsad Bezdrob zv. Kan, istakao se u agresiji na Republiku Hrvatsku na području Zadra i Benkovca

3. Mevludin Bešić – zamjenik zapovjedništva zrakoplovstva tzv. Armije tzv. BiH, istakao se u razaranju Vukovara u zračnim operacijama

4. Aldo Tulek – zapovjednik mješovite avioeskadrile, zapovjednik zrakoplovne baze u Bihaću s koje su poletjeli zrakoplovi i bombardirani Banski dvori

5. general Nedžad Ajnadžić – sudjelovanje u razaranju Vukovara

6. Mirsad Ćatić zv. Čuperak – planirao i realizirao topničke napade na Zadar

7. Asad Paldum, bivši zapovjednik 102. motorizirane brigade, isticao se u napadima na Vukovar

8. general Sead Delić – sudionik agresije na Republiku Hrvatsku u području Varaždina gdje je odlikovan ordenom za hrabrost na strani JNA

9. Sulejman Tabaković zv. Tetak – sudionik agresije u Dalmaciji i Kninskog korpusa na Kupres

10. Makar Anđelko – sudionik agresije na Hrvatsku

11. Nahid Mehić – sudionik agresije na Hrvatsku

12. Pukovnik Nedeljko Veraja – sudionik agresije na Hrvatsku u području Maslenice

13. General Sakib Mahmuljin – jedan od tvoraca mudžahedinskih postrojbi u BiH

14. Brigadir Ramiz Dugalić – sudionik agresije na Hrvatsku u mornaričkom granatiranju Zadra, Šibenika i Splita

15. pukovnik Šerif Patković, zapovjednik 7. muslimanske brigade, izvršitelj zločina u Dusini

16. Salko Beba, jedan od zapovjednika Armije BiH koji je prijetio međunarodnim čimbenicima masakriranjem Hrvata civila, žena i djece ako HVO ne pusti zarobljene mudžahedine

17. Esad Ramić, istakao se u zapovijedanju ubojstava civila, žena i djece na teritoriji općine Konjic, prema vlastitim izvješćima zaplijenjenim u zapovjedništvu 4. korpusa Armije BiH

18. Pukovnik Nezim ef. Halilović – muderiz, zapovjednik 4. muslimanske brigade, odgovoran za zločine nad Hrvatima i Srbima u Konjicu, priznaje jedino islamsku BiH

19. Zejnil Delalić – višestruki inicijator sukoba Muslimana i Hrvata na području Konjica i Jablanice

20. Edo Žilić – za vrijeme rata upravnik zatvora u Konjicu gdje je zarobljenicima prisilno uzimana krv

22. Jasmin Guska – odgovoran za višestruka ubojstva u Bradini kod Konjica

23. Enver Buza – jedan od odgovornih za masakr u selu Uzdol

24. general Atif Dudaković – istakao se u uništavanju Zadra, najpoznatiji je po pokliču:”Samo naredite, ići ću i do Rima!”

25. pukovnik Hamdija Abdić – egzekutor ubojstva generala Vlade Šantića u Bihaću27. brigadir Mirsad Sejdić – sudionik agresije na Hrvatsku sa zrakoplovne baze Željava kod Bihaća

27. Rizvo Behram, istakao se u topničkim razaranjima Vukovara i Osijeka general Selmo Cikotić, odgovoran za nestanak hrvatskih intelektualaca u Bugojnu, bivši ministar obrane, bio je savjetnik Bakiru Izetbegoviću a trenutni ministar sigurnosti BIH Muhamed Ćurić, odgovoran za protjerivanje Hrvata iz travničkog kraja.

28. Dozapovjednik 3. korpusa Armije BiH Džemo Merdan : “…uništiti svu živu silu, uključivo žene, djecu i starce na prostoru Novi Travnik, Nova Bila, Vitez, Busovača…”, traživši uporabu svih ratnih sredstava, pa i bojnih otrova, a sve da se čini “u slavu uzvišenog Alaha”.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button