Svijet

Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor: Potvrđena prvostupanjska presuda

Peteročlano Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u utorak je objavilo pravomoćnu presudu ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću kojom je potvrđena kazna doživotnog zatvora.

Nekadašnji glavni zapovjednik vojske Republike Srpske danas je u konačnoj presudi, nakon koje nema žalbe, proglašen krivim po 10 od ukupno 11 točaka optužnice.

Ratko Mladić je kriv po točki 2: Kriv je zbog genocida u Srebrenici. Ratko Mladić je zajedno s drugima formulirao zajednički cilj da se bosanski Muslimani u Srebrenici eliminiraju ubijanjem muškaraca i dječaka i prisilnim odvođenjem žena, djece i dijela starijih muškaraca. U danima koji su uslijedili pogubljeno je više od 8000 muškaraca i dječaka na različitim lokacijama, dok su žene, djeca i dio starijih muškaraca protjerani.

Kriv je po točki 3 za progone. Općine za koje se Ratka Mladića tereti za progon su Banja Luka, Bijeljina, Foča, Ilidža, Kalinovik, Ključ, Kotor Varoš, Novi Grad, Pale, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Trnovo i Vlasenica, kao i progon iz Srebrenice. Cilj progona je trajno uklanjanje muslimana i Hrvata u razdoblju od 12. svibnja do 30. studenoga 1995. godine, tvrde tužitelji, navodeći da su gradovi i sela napadani s namjerom preuzimanja vlasti.

Kriv je po točkama 4, 5 i 6, i to zbog istrebljenja i ubojstava. Kriv je za zločine istrebljivanja i ubojstva koja su bila dio cilja sva tri udružena zločinačka pothvata za koja je optužen – “uklanjanje nesrpskog stanovništva iz područja na koja su Srbi polagali pravo, širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva i provođenje kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja; eliminacija bosanskih muslimana iz Srebrenice, kao i prisilno odvođenje žena, djece i dijela starijih muškaraca”.

Kriv je za točke 7 i 8 koje podrazumijevaju deportacije i nehumana djela. Ova točka optužnice uključuje uhićenja bez naloga, mučenje, ubijanje, silovanje, razaranje kuća, spomenika kulture i sakralnih objekata. Natjerali su muslimane i Hrvate na bijeg iz svojih domova i mjesta. Drugi su fizički protjerani, navode tužitelji. Do kraja 1992. godine većina nesrpskog stanovištva prisilno je raseljena, deportacije i nehumana djela nastavljeni su sve do kraja rata 1995. godine.

Ratko Mladić je kriv i za točke 9 i 10 zbog teroriziranja i protupravnog napada na Sarajevo Od travnja 1992. godine pa do kraja rata Sarajevo je granatirano i snajperirano. Tisuće civila svih dobi su ubijene ovakvom kampanjom. Ratko Mladić je bio sudionik ovog udruženog zločinačkog pothvata u cilju širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva.

Kriv je i po točki 11, i to zbog uzimanja vojnika UN-a za taoce Nakon što su 25. i 26. svibnja 1995. godine NATO snage izvršile zračne napade na vojne ciljeve VRS-a, sprske snage su zarobile više od dvije stotine pripadnika mirovnih snaga i vojnih promatrača UN-a na različitim lokacijama, a neki od njih su maltretirani. U lipnju 1995. godine pripadnici mirovnih snaga i vojnih promatrača su razmijenjeni u nekoliko navrata.

Mladić je oslobođen samo po točki 1, kao i u prvostupanjskoj presudi koja se odnosi na optužnicu za genocid u Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor Varoši, Ključu, Vlasenici i Foči.

Zločinac Ratko Mladić ima 78 godina, a u sljedećim mjesecima bit će poznato u kojem zatvoru će provesti ostatak života.

Mladiću se uopće nije sudilo za zločine počinjene 1991. u Hrvatskoj s vrhuncem u Škabrnji.

Ratko Mladić je na Škabrnju udario sa 3,5 tisuća vojnika

Ratko Mladić je na Škabrnju udario sa 3,5 tisuća vojnika

Polomivši zube na Zadru Ratko Mladić i 9. Knin tisuća vojnikaski korpus udarili su na Škabrnju. Na nišanu tenkova, kao čin odmazde, našlo se pitomo ravnokotarsko selo. – Računa se da je na Škabrnju kidisalo oko 3,5 tisuće vojnika i oficira JNA, prisjeća se Marko Miljanić, zapovjednik bataljuna Škabrnja 1991.

Nikakvi razgovori ni ratne konvencije nisu odvratile neprijatelja od napada. Škabrnja je napadnuta iz smjera Zemunika Gornjeg. Tenkovi, avijacija, topništvo i pješaštvo u ranim jutarnjim satima krenuli su u napad. – U trenutku napada Samostalni bataljun Škabrnja brojio je 246 ljudi, dodaje Miljanić. Škabrnja je napadnuta s 30 tenkova i oklopnih vozila.

Više o zločinu u Škabrnji za koji krvnik Ratko Mladić nije osuđen pogledajte u video prilogu.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button